Namestnik predsednika upravnega odbora SCT-ja Aleksander Meze, prokurist Dušan Mes in predstavnik CPL-ja Jure Krajnc so medijem predstavili novega strateškega partnerja - Cestno podjetje Ljubljana. Foto: MMC RTV SLO
Namestnik predsednika upravnega odbora SCT-ja Aleksander Meze, prokurist Dušan Mes in predstavnik CPL-ja Jure Krajnc so medijem predstavili novega strateškega partnerja - Cestno podjetje Ljubljana. Foto: MMC RTV SLO
Jure Krajnc
Predstavnik CPL-ja Jure Krajnc meni, da SCT ne more biti več tako velik, kot je bil leta 2008. Foto: MMC RTV SLO
SCT ima partnerja

Prokurist SCT-ja Dušan Mes je na tiskovni konferenci, ki sta se je udeležila tudi namestnik predsednika upravnega odbora Aleksander Meze in predstavnik Cestnega podjetja Ljubljana (CPL) Jure Kranjc, povedal, da so bili najbolj intenzivni dogovori z družbo CPL, vodstvi obeh podjetij pa sta se podrobno dogovorili o možnostih in načinu vstopa cestnega podjetja v lastniško strukturo in načinu reševanja podjetja SCT, d. d. "Podjetje CPL je pripravljeno stopiti v podjetje kot strateški in poslovni partner ter kot večinski lastnik podjetja SCT, d. d.," je razložil Mes.

Oba partnerja po Mesovih besedah pričakujeta, da bodo upniki podprli spremenjeni načrt finančnega prestrukturiranja in s tem prisilno poravnavo.

Krajnc: Upniki bodo rekli zadnjo besedo
Jure Krajnc je še pojasnil, da "pogovori še tečejo, stvar upnikov pa je, da rečejo zadnjo besedo". Potrdil je, da so predlog predstavili največji upnici, to je NLB, vendar uradnega odgovora še niso dobili. Če bo predlog sprejemljiv za vse strani, bodo zagotovili 10 milijonov evrov z dokapitalizacijo in za okoli 20 milijonov evrov obratnih sredstev, v okviru katerih bi bil tudi denar za plače. Denar pa mora biti na fiduciarnem računu do 14. junija.
Poudaril je še, da skupina CPL ne prevzema bremen SCT-ja za nazaj, to se "rešuje v okviru prisilne poravnave". Krajnc tudi ni želel razkriti finančnih virov, ti naj bi bili "različni in so poslovna skrivnost".

"V predlogu, ki smo ga posredovali, je tudi naša zahteva, da se izvedba gradbenih del v okviru SCT-ja izvede v okviru hčerinske družbe, deloma smo jo poimenovali Novi SCT, ki je prost vseh bremen in znotraj te firme se potem organizira proizvodnja v prihodnje. Ko bo predlog dokončno usklajen in sprejemljiv za vse strani, se pravi tudi za upnike, morajo na naši strani to dokapitalizacijo potrditi ustrezni organi združbe," je še pojasnil Krajnc.

"CPL normalno posluje naprej, bomo pa zagotovili sredstva za delovanje Novega SCT-ja," je še povedal Krajnc, ki meni, da se je "treba zavedati, da SCT ne more biti več tako velik, kot je bil leta 2008".

Mes: Če partnerstva ne bi bilo, bi predlagali stečaj
Mes je dejal, da je upravni odbor družbe SCT v postopku poravnave napovedal, da bo v zakonskem roku sodišče zaprosil za dovoljenje za spremembo načrta finančnega prestrukturiranja podjetja. "V zadnjem obdobju je namreč upravni odbor družbe sprejel sklep, s katerim je izničil osnovni kapital in predvidel povečanje osnovnega kapitala z novimi denarnimi vložki v višini najmanj desetih milijonov evrov," je pojasnil.

In še: "Pred dnevni pa je skupščina družbe sprejela tudi sklep, s katerim bo mogoče konverzija terjatve vsem upnikov družbe SCT v lastniški delež. Sčasoma so tudi potekali pogovori s potencialni strateškimi domačimi in tujimi partnerji, ki so izrazili interes za različne oblike sodelovanja z družbo SCT."

Zidar, Meze in Jamnik so se odpovedali lastništvu
Lastniki SCT-ja so na ponedeljkovi skupščini sprejeli sklep o dokapitalizaciji s stvarnimi vložki, kar pomeni pretvorbo upniških terjatev v lastniške deleže. Upravni odbor, v katerem so Ivan Zidar, Aleksander Meze in Janez Jamnik, je sprejel sklep o zmanjšanju osnovnega kapitala z razveljavitvijo delnic dozdajšnjih delničarjev (med njimi je z več kot 78 odstotki SCT Holding, ki je v lasti Zidarja, Jamnika in Mezeta).

Sledila naj bi dokapitalizacija z denarnim vložkom vsaj 10 milijonov evrov, poleg tega pa bi novi lastnik SCT-ja zagotovil tudi posojilo - predvidoma 20 milijonov evrov -, ki bi ga pozneje konvertiral v lastniški delež.

SCT ima partnerja