Svetovna gospodarska kriza ni prizanesla niti industriji aluminija. Foto: EPA
Svetovna gospodarska kriza ni prizanesla niti industriji aluminija. Foto: EPA

Prvi mož največjega svetovnega proizvajalca aluminija UC Rusal in eden najbogatejših Zemljanov je opozoril, da mora industrija alumunija nehati upati in se pripraviti na najhujše, saj se je nakopičilo preveč zalog, zato v naslednjih devetih mesecih napoveduje povsem drugačne razmere, ki se po njegovih črnogledih napovedih ne bodo spremenile še od sedem do deset let.

41-letni milijarder je večinski lastnik UC Rusala in si je svoje bogastvo nakopičil med divjo privatizacijo v negotovih 90. letih prejšnjega stoletja. Če je cena aluminija julija lani dosegla vrtoglavih 3.380 dolarjev za tono, pa se je med zadnjim trgovanjem na londonski borzi spustila na 1.355 dolarjev. Deripaska napoveduje, da bo v prihodnjih sedmih letih cena vrtela okoli 1.600 dolarjev.

Po ocenah Deripaska se bo povpraševanje po aluminiju letos ustavilo pri 28 milijonih ton, potem ko je lani ta številka dosegla 36,5 milijona ton. Sam edino možnost za podjetja vidi v znižanju stroškov in meni, da se kar 75 odstotkov proizvajalcev aluminija zdaj bori za preživetje.

Za padec povpraševanja je kriva svetovna finančna kriza, zaradi katere se je v velikih težavah znašla avtomobilska in gradbena industrija, ki sta med največjimi porabniki aluminija.

G. V.