Ameriškim avtomobilom se, kot kaže, napovedujejo še slabši časi. Foto: Reuters
Ameriškim avtomobilom se, kot kaže, napovedujejo še slabši časi. Foto: Reuters
Odločilni dejavnik pri propadlih pogajanjih je bil sindikat avtomobilskih delavcev, ki ni privolil v znižanje plač. Foto: Reuters

Senatni "ne" je rezultat propadlih pogajanjih med demokrati in republikanci, ko so ti zahtevali, da sindikat avtomobilskih delavcev privoli v takojšnje znižanje plač.



V kongresu, kjer imajo demokrati močnejšo večino, so predlog podprli v sredo. V senatu imajo po drugi strani demokrati do 20. januarja, ko bo prisegla nova vlada, le enega senatorja več kot republikanci, zato bi za sprejetje zakona poleg vseh svojih morali na svojo stran pritegniti še kakega republikanca.

Čustveno ob porazu
Razpoloženje v senatu je bilo tako včeraj precej čustveno, ko so demokrati rotili svoje republikanske nasprotnike, naj glasuje v korist ameriških avtomobilskih velikanov - General Motorsa, Chryslerja in Forda. Po porazu je vodja večine v senatu, Harry Reid, dejal, da je "izjemno razočaran" in rezultat oklical za "izgubo za državo": "Bojim se pogledati na Wall Street jutri. Pogled ne bo prijeten." Ob tem je dodal, da bo na milijone Američanov, ne le delavcev, neposredno prizadetih.

Republikanski senator Bob Corker pa je povedal, da sta bili obe strani zelo blizu dogovora, a da je bila za rešitev usodna nepripravljenost sindikata za znižanje plač: "Bili smo približno tri besede stran od dogovora - večinoma smo rešili vse in le tri besede so nam preprečile dober konec."

Takoj po objavi novice so na Japonskem, Tajvanu, Južni Koreji in Avstraliji delnice strmo padle. Sledile so jim tudi evropske borze - največje padce beležijo pariška (indeksi izgubili dobrih 4 odstotkov), milanska, dunajska in frankfurtska borza.

Propad GM-a?
Nadaljnji razvoj dogodkov je negotov, znano pa je, da General Motorsu brez pomoči države do konca leta grozi propad. Ogrožen je tudi Chrysler, medtem ko naj bi Ford še imel nekaj denarja, vendar le če ne propadeta oba tekmeca.

Republikanci želijo, da gredo avomobilska podjetja v stečaj, demokrati in (sicer še republikanska) Bela hiša pa opozarjajo, da si ameriško gospodarstvo v času krize in recesije ne more privoščiti dodatne velike izgube delovnih mest.

K. S.