Vlada spreminja davčno zakonodajo. Foto: Pixabay
Vlada spreminja davčno zakonodajo. Foto: Pixabay

Ker zdajšnji sistem po navedbah vlade ne služi več osnovnemu namenu, ampak davčni optimizaciji, naj bi pogoje za t. i. espeje zaostrili. Gospodarstvo temu nasprotuje, delojemalci rešitev podpirajo.

Lani je oddalo obračun dohodnine od dohodka iz dejavnosti 143.000 zavezancev, od tega jih je več kot polovica, skoraj 84.000 ugotavljalo davčno osnovo na podlagi normiranih odhodkov. To je 6-krat več kot desetletje prej. Zdaj ta sistem ne služi več le svežim podjetnikom z majhnim obsegom poslovanja, da bi jim olajšal administriranje, ker jim ni treba voditi evidenc prejetih in izdanih računov, ampak kot ugotavlja finančno ministrstvo, se zlorablja za davčno optimizacijo.

Sorodna novica Vlada na dopisni seji potrdila predlog davčnih sprememb

Spodbuja prikrivanje prihodkov, da bi zavezanci ostali v sistemu, spodbuja sivo ekonomijo, vpliva na trg dela in več prekarnih zaposlitev, so prepričani na vladi. Tudi zaradi teh razlogov sindikati spremembe podpirajo.

"Veliko število storitev, ki bi morale biti opravljene v okviru rednega delovnega razmerja, se opravlja preko espejev, država iz tega naslova ne pobere enakega davčnega priliva, kot ga pobira iz delovnih razmerij," je zaostritev komentirala predsednica Zveze svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) Lidija Jerkič.

Med normiranci je največ oglaševalcev, arhitektov, računovodij, IT-jevcev, odvetnikov.
Predvsem obrtna zbornica, tradicionalna zastopnica espejev, pa je kritična do zaostritve pogojev. Zlorabe bi morali preprečevati z drugimi prijemi, poudarja predsednik zbornice Blaž Cvar. "Ne pa da enostavno onemogočimo poslovanje malih obrtnikov in podjetnikov. Obrtniki vidimo težavo tudi v tem, da se bo pojavilo polje sive ekonomije, predvsem za tiste, ki bodo malo presegali to mejo," je prepričan Cvar.

Kot boljšo rešitev zbornica, po zgledu iz tujine, že dolgo predlaga pavšalno obdavčitev podjetnikov, prilagojeno posameznim panogam.