Foto: BoBo
Foto: BoBo

"Protikrizna zakonodaja, ki se sprejema v času epidemije, je dobrodošla in jo podpiramo," je zapisala generalna sekretarka sindikata Ana Čermelj in dodala, je njen namen ohranitev delovnih mest v gospodarstvu, v sindikatu pa kljub temu opažajo porast odpuščanja.

Prav zato so se zavzeli za vzpostavitev varovalke, po kateri delodajalec, ki zaprosi za subvencioniranje plače svojega delavca, tega v času epidemije in nato še tri mesece ne sme odpustiti.

Kot je spomnila Čermeljeva, delodajalci po protikoronskem zakonu, ki je v veljavi od sobote, za obdobje med 13. marcem in 31. majem lahko prejmejo državno pomoč v oblikah izplačanih nadomestil plač delavcem, ki so na začasnem čakanju na delu iz poslovnih razlogov ali višje sile, oprostitev plačila pokojninskih prispevkov za delavce, ki delajo v času kriznih razmer, in preložitvi bremena bolniških odsotnosti na Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS).

Protiplačilo za te pomoči "bi moralo gospodarstvo dati z zavezo o neodpuščanju", so prepričani v sindikatu.

Čermeljeva je ob tem pojasnila še, da bo ob morebitni nadaljnji odsotnosti varovalke odpuščeni delavec znova na plečih proračuna, saj bo upravičen do nadomestila za brezposelnost.

Poleg tega pa bodo delavci breme krize po njenih besedah nosili najmanj dvakrat. Zadolževanje države bo namreč poslabšalo njihov socialni položaj, saj bo treba dolg poplačati, kar pomeni, da se lahko pričakujejo višji davki in podobno. Poleg tega tisti, ki ne bodo imeli več dela, ne bodo več skrbniki lastne socialne varnosti, je poudarila.