Godec razloge za napoved opozorilne stavke sindikatov vidi tudi v začetku odkrivanja nepravilnosti in neučinkovitosti Slovenskih železnic pri projektih. Foto: MMC RTV SLO
Godec razloge za napoved opozorilne stavke sindikatov vidi tudi v začetku odkrivanja nepravilnosti in neučinkovitosti Slovenskih železnic pri projektih. Foto: MMC RTV SLO
Nepravilnosti v Slovenskih železnicah

Nadzorniki so namreč na predzadnji redni seji svoji komisiji za gospodarjenje s sredstvi naložili skrben pregled dejavnosti v zvezi s projektom Emonika in skrben pregled v družbi A.K.S. Poročilo v zvezi s tem še ni pripravljeno, zato predsednik nadzornikov Andrej Godec podrobnejših informacij o ugotovitvah skrbnega pregleda ni podal. Dejal pa je, da so ugotovitve na robu kaznivih dejanj.

Domnevno sporni naj bi bili posli, povezani s prodajo 9.000 kvadratnih metrov velikega zemljišča ob Vilharjevi cesti v Ljubljani, ki so ga pred leti za 6 milijonov evrov Slovenske železnice prodale podjetju A.K.S., je za TV Slovenija poročala Alenka Pogačnik. Železnice so sicer tretjinski lastnik podjetja A.K.S., preostali del pa ima v lasti podjetje Komin.

Zamenjava Zrimca razlog za stavko?
Podjetje A.K.S. je sicer do marca lani vodil Boris Zrimec, ki je bil istočasno tudi izvršni direktor za nepremičnine pri Slovenskih železnicah. Pred kratkim ga je uprava razrešila, to pa so sindikati navedli kot enega izmed razlogov za stavko. Nadzorni svet naj bi se namreč po njihovem mnenju v tem primeru vmešal v poslovanje družbe.

Poročilo komisije, ki je pregledala te posle, bodo nadzorniki železnic obravnavali na naslednji seji 3. novembra. Že za naslednji dan je nato napovedana stavka sindikatov železnic, o kateri nadzorni svet meni, da ni potrebna.

4. novembra bodo vlaki za eno uro obstali
A šest reprezentativnih sindikatov na Slovenskih železnicah namerava 4. novembra vseeno izvesti opozorilno stavko med 10. in 11. uro. Vlaki, ki imajo predvidene prihode med 10. in 11. uro, bodo vozili z največ enourno zamudo, vlaki, ki bodo med stavko že na poti, pa se ne bodo ustavljali. Mednarodni promet se bo izvajal brez zadrževanja.

Nepravilnosti v Slovenskih železnicah