Sindikata SŽ-ja: Država ne izpolnjuje obveznosti do SŽ-ja. Foto: MMC RTV SLO
Sindikata SŽ-ja: Država ne izpolnjuje obveznosti do SŽ-ja. Foto: MMC RTV SLO
Matic Tasič
Kot je znano, je Tasič 7. julija nadzornemu svetu podal nepreklicno odstopno izjavo s položaja generalnega direktorja družbe. Nadzorni svet je njegovo odstopno izjavo sprejel in za prvega moža podjetja začasno imenoval člana nadzornega sveta Aleša Tavčarja. Ta bo funkcijo opravljal do imenovanja novega direktorja. Foto: MMC RTV SLO

Sindikati SŽ-ja (sindikati železničarjev, železniškega prometa, železniškega transporta, vozovnih preglednikov, strojevodij, delavcev železniške dejavnosti, vzdrževalcev železniških voznih sredstev in vzdrževalcev lokomotiv Moste) so prepričani, da se Tasič ni poslovil zaradi domnevne nezdružljivosti direktorske funkcije s funkcijo nepoklicnega župana, kot je bilo rečeno za javnost.

Sindikati: Tasič letel, ker se ni strinjal z nadzorniki
Ugotavljajo namreč, da je lastnik oz. država - ali bolje nadzorni svet v imenu lastnika - dopustil, da se je zgodil "kadrovski odstrel" generalnega direktorja, ki se ni strinjal z ozkimi interesi predsednika in posameznih članov nadzornega sveta po razbitju sistema in poznejši, že dlje časa načrtovani pripojitvi infrastrukturnega dela k direkciji za železniški promet.

Kot navajajo v sporočilu za javnost, bodo storili vse, da preprečijo razbitje sistema in neodgovorno politično vodenje, ki pelje podjetje in zaposlene v finančno brezizhoden položaj. K temu dodajajo, da so zaposleni že podali svoj prispevek za dobrobit SŽ-ja in da je zdaj zato na potezi lastnik, torej država.

Sindikati: Vračamo se v obdobje, ko so pomembni interesi posameznikov
Sindikati se bojijo, da se po odstopu Tasiča vračajo v obdobje, ko so pomembni samo interesi posameznikov, ki jih zanima dobiček, in zasebnih družb. "V izrazito podrejen položaj pa se postavlja skrb za poslovanje podjetja in javni interes prevoza potnikov in blaga po javni železniški infrastrukturi," navajajo.

Poudarjajo še, da lastnik (država) ne zagotavlja zakonske obveznosti po kapitalski ustreznosti SŽ-ja, kot naročnik storitev obveznih gospdarskih služb pa že nekaj let ne poravnava dogovorjenih obveznosti do SŽ-ja.