Predsednik vlade je bil jasen: Tasič obeh funkcij ne more opravljati. Foto: MMC RTV SLO
Predsednik vlade je bil jasen: Tasič obeh funkcij ne more opravljati. Foto: MMC RTV SLO
Tasič ostaja župan

Tasič je bil pred meseci imenovan za generalnega direktorja Slovenskih železnic in nadzorniki so od njega zahtevali, da odstopi z mesta župana. Stvar se je zapletla, ko občinski svetniki županovega odstopa niso sprejeli. 18. junija je Tasič znoval nepreklicni odstop, a na današnji seji glasovanja o tem ni bilo.

Dnevni red seje sicer določa župan, zakaj nanj ni uvrstil glasovanja o svojem odstopu, pa se ne ve, saj Tasič na seji ni bil prisoten. Podžupan Prevalj Danilo Vute je pojasnil, da je župan trenutno na pregledih v bolnišnici.

Nezadovoljstvo tudi v občinskem svetu
Neodvisni svetnik Bernard Stern je nato od občinske uprave zahteval, da pridobi pravno mnenje glede glasovanja svetnikov na majski seji, ko so zavrnili ugotovitveni sklep o županovem odstopu. "Mi župana nismo silili k odstopu, sam je dal odstopno izjavo in mi o tem ne bi smeli glasovati," je prepričan.

Z ravnanjem župana prav tako niso bili zadovoljni svetniki Ivan Pungartnik (Demokrati Slovenije), Matej Pečnik (SDS) in Franc Juričan (LDS), ki je dejal, da je župan s svojimi "variantami precedens v Sloveniji".

"Dveh takšnih vlog ni mogoče opravljati dobro"
Se je pa po seji vlade o zapletih glede Tasičevega odstopa z mesta župana izrekel predsednik vlade Borut Pahor. Po njegovih besedah dveh tako odgovornih vlog hkrati ni mogoče dobro opravljati in če Tasiča svetniki ne bodo razrešili z mesta župana, bo moral razmisliti o odstopu z vodilnega mesta na železnicah. O tej temi sta se večkrat pogovarjala in Pahor verjame, da bo Tasič kot direktor SŽ-ja odstopil sam.

Tasič ostaja župan