Tasič je 18. junija podal še drugo odstopno izjvo z mesta župana Prevalj. Foto: MMC RTV SLO
Tasič je 18. junija podal še drugo odstopno izjvo z mesta župana Prevalj. Foto: MMC RTV SLO
Slovenske železnice
Nadzorni svet je oddal soglasje za novo 30-milijonsko zadolžitev. Denar bodo porabili za reševanje hudih likvidnostnih težav v družbi. Foto: MMC RTV SLO
Tasič odstopil z mesta župana

Kot je po seji nadzornega sveta družbe povedal prvi nadzornik Andrej Godec, nadzorniki zdaj pričakujejo, da bo prevaljski občinski svet Tasičevo odstopno izjavo sprejel.

Tasič je moral odstopno izjavo podati na zahtevo nadzornega sveta Slovenskih železnic, ko ga je ta imenoval za direktorja. Svet občine Prevalje nato odstopa ni sprejel - za sprejetje odstopa je glasovalo sedem svetnikov, devet jih je bilo proti. Tasič se je nato o tem pogovarjal tudi s premierjem Borutom Pahorjem in se odločil podati še eno odstopno izjavo.

NS soglašal s kratkoročno 30-milijonsko zadolžitvijo
Nadzorni svet je poleg o Tasičevi odstopni izjavi razpravljal tudi o dodatni kratkoročni zadolžitvi SŽ-ja in soglašal z njo. Gre za 30 milijonov evrov, ki bodo po pojasnilih Godca namenjeni za reševanje trenutnih likvidnostnih težav v družbi. Kot je znano, so Slovenske železnice lani po nerevidiranih podatkih ustvarile 23,6 milijona evrov izgube, letošnje prve tri mesece pa naj bi čista izguba znašala 13 milijonov evrov.

Sejo so nato nadzorniki zaradi zapletenega finančnega stanja in zahtevnosti priprave podatkov za izvedbeni strateški načrt prekinili in jo bodo nadaljevali 7. julija. Za nadaljevanje seje mora poslovodstvo železnic pripraviti izvedbeni strateški načrt s podrobnimi in ovrednotenimi kazalniki za naslednjih petih let, je še pojasnil Godec. Na nadaljevanju seje bo nadzorni svet celovito obravnaval izvedbeni strateški načrt z vsemi ukrepi, vključno z ukrepi za zagotavljanje kapitalske ustreznosti z morebitno dokapitalizacijo.

Nadzorniki ne bodo prejudicirali preoblikovanja SŽ-ja
Godec je spregovoril tudi o morebitnem preoblikovanju železnic v holding. Nadzorniki pri reorganizaciji družbe ne prejudicirajo nobene rešitve, ne v holding ne z ločenimi podjetji, je dejal. Pojasnil je, da se bo na podlagi mednarodne študije, ki jo bo razpisala vlada, pokazala najbolj ekonomična rešitev.

Tasič odstopil z mesta župana