Izguba potniškega prometa v prvih dveh mesecih letošnbjega leta znaša že dva milijona evrov. Foto: MMC RTV SLO
Izguba potniškega prometa v prvih dveh mesecih letošnbjega leta znaša že dva milijona evrov. Foto: MMC RTV SLO

Nadzorni svet, ki se je sestal, da bi prisluhni predstavitvi programa novega direktorja Matica Tasiča, je razmere v Slovenskih železnicah ocenil kot zastrašujoče.

Ogromne izgube v tovornem prometu
Prvi nadzornik Andrej Godec je dejal, da so rezultati slabši od pričakovanih, stanje pa je zaskrbljujoče. Rezultati poslovanja se sicer izrazito poslabšujejo v tovornem prometu, kjer je čista izguba v prvih dveh mesecih leta 2009 znašala kar 10,6 milijona evrov, medtem ko je potniški promet ustvaril dva milijona evrov izgube.

Zaradi katastrofalnih razmer se je nadzorni svet odločil za ustanovitev štirih komisij, in sicer za infrastrukturo, kapital in nepremičnine, revizijo ter gospodarjenje s sredstvi, ki bodo pregledale poslovanje in svetovale novi upravi. Poleg tega naj bi pripravile izhodišča za nadzorni svet in morebitne ukrepe.

Godec je vizijo novega direktorja ocenil kot "dober temelj za nadaljevanje dela", ki bo dopolnjen v "taktični načrt, podprt s kazalci v kvantitativnem in terminskem smislu".

O morebitnih odškodninskih tožbah proti nekdanji upravi, ki jo je vodil Tomaž Schara, ni želel govoriti. Dejal je, da bo nadzorni svet počakal na poročilo komisij in se nato odločal o nadaljnjih postopkih.

A. K. K.