Sindikat SKEI stavko prejšnji petek označuje kot uspešno. Foto: MMC RTV SLO
Sindikat SKEI stavko prejšnji petek označuje kot uspešno. Foto: MMC RTV SLO
Kakšna je ocena stavke SKEI-ja?

Predsednica sindikata SKEI Lidija Jerkič je dejala, da so za 25. november napovedana pogajanja za spremembo kolektivne pogodbe dejavnosti kovinskih materialov in livarn, za 26. november pa pogajanja v elektronski in elektroindustriji. Termin pogajanj v kovinski industriji še ni določen.

Od pogajanj je odvisno, ali bodo sledile nadaljnje dejavnosti in zaostrovanja. Cilj ostaja dogovor in ne stavka, je dejala Jerkičeva. Sindikat se bo o nadaljnjih pogovorih odločil decembra.

Opozorilna stavka je bila prejšnji petek po mnenju sindikata zelo uspešna. V stavki je sodelovalo 30.400 delavcev v 121 podjetjih. Več kot 85-odstotno udeležbo so ugotovili v Velenju, Zasavju in Posočju, drugod pa je bila udeležba večinoma več kot 50-odstotna. Stavko vidijo kot uspešno predvsem zaradi težav, s katerimi so se delavci spoprijemali pred stavko, med drugim je šlo za dogovore za dvig plač ali za dodatke, da se delavci ne bi udeležili stavke. V podjetjih so se vrstili tudi pritiski na sindikalne zaupnike in grožnje delavcem, da s stavko ogrožajo svoja delovna mesta ter da imajo podjetja nujna naročila.

Kakšna je ocena stavke SKEI-ja?