V Elanu bo brez službe ostalo 80 ljudi, v Elan Marine pa 100. Foto: RTV SLO
V Elanu bo brez službe ostalo 80 ljudi, v Elan Marine pa 100. Foto: RTV SLO
Elan bo odpustil 180 ljudi

Podjetje Skimar namerava od decembra ali januarja naprej odpustiti kar 180 od skupno 800 zaposlenih v Elanu in Elanu Marine.

Za tak korak so se odločili, ker so se zaradi upada prometa na smučarskem in navtičnem trgu znašli v hudi krizi, potrebna pa bo sanacija. Seznam tistih, ki jih nameravajo odpustiti, bodo sestavili v prihodnjem tednu, zaposleni pa bodo o tem seznanjeni v mesecu dni. Predstavniki delavcev naj bi bili nad številko delavcev, ki jih nameravajo odpustiti, šokirani.

Več odpovedi v Elan Marine
Delavci so o namerah vodstva izvedeli prav danes, ko so jim predstavili osnovni program kadrovske rekonstrukcije. Ker so najprej nameravali odpustiti 100 ljudi, je uprava danes pojasnila, da jih bodo 100 odpustili v Elan Marine, 80 pa v smučarskem delu, torej Elanu. En del odpustitev nameravajo uresničiti s predčasno upokojitvijo in nepodaljševanjem pogodb, a bo vseeno potrebno odpustiti tudi nekaj ljudi, ki so redno zaposleni

Taka številka se delavcem seveda zdi pretirana, predsednik sindikata Dušan Ferjan je dejal, da so se z upravo še pred mescem dni pogovarjali o odpustitvi 40 ljudi, prav zato jih je nova odločitev uprave tako presenetila.

Štrlekar: Upali smo na umiritev situacije
A predsednik uprave Ivan Štrlekar pojasnjuje, da jih je v to prisilila globalna situacija in so se morali hitreje odločiti. "To je stvar, ki se je akumulirala iz preteklosti, upali pa smo, da se bo situacija tržno umirila, a se je poslabšala in rezultat je žal takšen," je razložil.

"Kadrovska reorganizacija je eden od ukrepov iz sanacijskega programa, ki smo ga skupaj s ssrednjeročnim programom pripravili za dokapitalizacijo." je še povedal Štrlekar in izrazil upanje, da to pomeni rešitev za Elan.

C.R.

Elan bo odpustil 180 ljudi