"Uspešno poslovanje je v letu 2021 prineslo rekordno visok dobiček," so poudarili v banki v objavi na spletnih straneh Ljubljanske borze.

"Rezultati poslovanja Skupine NLB v letu 2021 kažejo, da puščamo epidemijo daleč za sabo in da, kar je še pomembneje, iz nje prihajamo močnejši kot kdaj koli," je ob objavi nerevidiranih poslovnih rezultatov za leto 2021 poudaril predsednik uprave NLB-ja Blaž Brodnjak. Foto: BoBo

Skupina NLB-ja je lani poleg integracije beograjske Komercijalne banke, katere nakup je končala tik pred koncem leta 2020, dosegla še združitev dveh bank v Črni gori – NLB Banke Podgorica in Komercijalne banke Podgorica.

"Nadzorni svet z zadovoljstvom ugotavlja, da je Skupina NLB uspešno izkoristila priložnosti, ki so jih ponujali ugodno gospodarsko okolje z močno rastjo BDP-ja v regiji ter zdrava zasebna poraba in povpraševanje po posojilih," je dejal predsednik nadzornega sveta NLB-ja Primož Karpe.

Neto obrestni prihodki so lani na letni ravni narasli za 37 odstotkov, na 409,4 milijona evrov, k čemur je 98,5 milijona evrov prispevala skupina Komercijalne banke. Brez upoštevanja njenega vpliva je bila rast štiriodstotna in med drugim posledica močne rasti posojil.

Rast čistih prihodkov od opravnin je bila po oceni NLB-ja "impresivna", dosegla je 39 odstotkov. Obseg posojil je porasel za devet odstotkov, depozitov pa za osem odstotkov. Depoziti prebivalstva so se povečali za pet odstotkov, kar kaže, da so varčevalci del svojih prihrankov prenesli v alternativne naložbe, opažajo v NLB-ju. Prišlo je do sprostitve rezervacij in oslabitev za posojilno tveganje v neto znesku 35,8 milijona evrov.