NLB naj bi se v težavah znašel predvsem zaradi nemške banke. Foto: MMC RTV SLO
NLB naj bi se v težavah znašel predvsem zaradi nemške banke. Foto: MMC RTV SLO

Nadzorni svet banke bo lanske poslovne rezultate obravnaval prihodnji četrtek. Po prvih ocenah naj bi NLB leto 2009 končal z okoli 20 milijonov evrov izgube, na ravni skupine pa naj bi izguba, kot omenjeno, znašala kar 80 milijonov evrov.

Na slab rezultat poslovanja naj bi vplivale predvsem ogromne rezervacije in oslabitve, predvsem pa naj bi k temu prispevala banka LHB Frankfurt, ki naj bi bila odgovorna za okoli 60-milijonsko izgubo. Zaradi prevrednotenja te kapitalske naložbe naj bi bil negativen tudi lanski rezultat matične banke.

Celoten dobiček skupine NLB naj bi lani po prvih ocenah znašal okoli 230 milijonov evrov, banke NLB pa 170 milijonov evrov. Toda nova uprava NLB-ja, ki jo od oktobra lani vodi Božo Jašovič, se je ob visokih rezervacijah odločila za prevrednotenje kapitalskih naložb, in sicer v vrednosti okoli 40 milijonov evrov, pri čemer okoli 35 milijonov evrov odpade na LHB Frankfurt, še navaja časopis Dnevnik.

Banka s tožbo nad Zakrajška?
NLB je za poslovanje v letu 2008, ki ga je končal s slabih 50 milijonov evrov čistega dobička, oblikovala za 127 milijonov evrov rezervacij in oslabitev, kar je bilo 2,2-krat več kot za leto 2007. V skupini NLB, ki je leta 2008 ustvaril 21 milijonov evrov čistega dobička, so za isto obdobje oblikovali 220 milijonov evrov rezervacij in oslabitev. Po informacijah časnika naj bi jih NLB lani oblikoval za okoli 160 milijonov evrov, skupina NLB pa za okoli 310 milijonov evrov.

V NLB-ju naj bi tako že preverjali možnosti za vložitev odškodninske tožbe proti Borisu Zakrajšku, ki je od sredine leta 2002 do sredine leta 2008 vodil frankfurtsko banko.

V skupini NLB je sicer več kot 50 bank in družb, negativno pa naj bi poleg LHB Frankfurt poslovali še NLB banka Sofia in NLB Srbija Beograd.