Po besedah finančnega ministra Franca Križaniča so v KBC-ju pripravljeni sodelovati pri dokapitalizaciji Nove Ljubljanske banke (NLB). Foto: MMC RTV SLO
Po besedah finančnega ministra Franca Križaniča so v KBC-ju pripravljeni sodelovati pri dokapitalizaciji Nove Ljubljanske banke (NLB). Foto: MMC RTV SLO

"Razgovor je tekel o dokapitalizaciji, o razvoju NLB-ja in o našem sodelovanju. Mislim, da smo si postavili dobra izhodišča za sodelovanje, tako v dokapitalizaciji kot drugih potezah, povezanih z NLB-jem," je po obisku na sedežu belgijske bančne in zavarovalniške skupine KBC dejal minister za finance Franc Križanič.

Po njegovih besedah so v KBC-ju pripravljeni sodelovati pri dokapitalizaciji Nove Ljubljanske banke (NLB). Križanič upa, da bodo največji lastniki in partnerji skupaj zagotovili sredstva. Če bi se KBC odločil za dokapitalizacijo in pozneje izstopil iz NLB-ja, po besedah Križaniča država odkupa prednostnih delnic ne bo mogla ponuditi, ker nima pravne osnove za to.

Španskega partnerstva ne komentira
"Kar jim ponujamo, je partnerstvo, sodelovanje še naprej pri podpori razvoja banke. Predvsem pa si obetamo, da bo KBC, dokler bo ostal v banki, zagotavljal tako kakovosten kader, kot ga je zagotavljal doslej. Imajo tri člane nadzornega sveta in enega člana uprave ter delajo dobro," je poudaril. Na vprašanje, ali je španski Banco Santander še vedno morebiten kupec deleža KBC-ja, je odvrnil: "To je stvar KBC-ja, mi tega ne komentiramo."

O možnosti delničarskega sporazuma z morebitnim kupcem, na primer Santanderjem, je Križanič povedal, da ima delničarski sporazum določene specifične pravne pogoje in da bo zelo verjetno k delničarskemu sporazumu treba pritegniti tudi druge lastnike. "Se pravi, delničarski sporazum bo kot osnutek, potem pa v podpis drugim," je dodal in poudaril, da od KBC-ja pričakujejo, da bo zagotovil ustrezna sredstva za dokapitalizacijo, da bo banka normalno rasla in konkurirala na trgih, na katerih deluje, torej trgu jugovzhodne Evrope.

Dogovor aprila?
Natančnega roka za to, do kdaj naj bi se s KBC-jem dogovorili o dokapitalizaciji NLB-ja, po ministrovih besedah ni. Dokapitalizacija je načrtovana v prvi polovici leta. "Mi poskušamo ciljati april, videli pa bomo, kako bodo tekli vsi postopki," je dejal Križanič, ki pričakuje, da bo še večkrat obiskal KBC in da bodo tudi predstavniki KBC-ja še večkrat prišli k njemu.

Če se s sodelovanjem KBC-ja pri dokapitalizaciji NLB-ja ne bo izšlo, tako kot se je zgodilo lani, pa bo dokapitalizacija po ministrovih besedah pač brez njih. Slovenija tudi pripravlja notifikacijo o dokapitalizaciji NLB-ja, ki bi jo v tem primeru morala posredovati Evropski komisiji. "Videli bomo, ali bo potrebna, morda celo ne bo. Če bo, je pa tehnično tako rekoč pripravljena, ni pa še poslana," je sklenil minister.