KBC je želel postati večinski lastnik NLB-ja, a slovenska vlada v to ni privolila. Foto: MMC RTV SLO
KBC je želel postati večinski lastnik NLB-ja, a slovenska vlada v to ni privolila. Foto: MMC RTV SLO
Kdo bo reševal NLB?

Ob tem je zatrdil, da bi šla država s Santanderjem, če bi se ta res odločil za nakup 30,6-odstotnega deleža Nove Ljubljanske banke, ki je zdaj v lasti KBC-ja, v delniški sporazum, medtem ko z anonimnimi skladi takšnega sporazuma ne bi sklepala.

Križanič: Upamo, da bo dokapitalizacija končana do maja
Minister se je po seji vlade dotaknil tudi dokapitalizacije NLB-ja, pri čemer je spomnil, da je vlada skladno z zahtevami uprave banke in stališčem Banke Slovenija pričakovala, da se dokapitalizacija NLB-ja dovrši do konca leta 2009, a to ni bilo mogoče, ker belgijski KBC pri tem ne želi sodelovati. Prav zato bo morala Slovenija dokapitalizacijo najprej priglasiti Evropski komisiji.

"Če bodo vsi postopki stekli hitro in bo uprava NLB-ja hitro dala nov predlog, bo dokapitalizacija izvedljiva do konca aprila," je zatrdil in dodal, da vlada upa, da bo zgodba končana že v prvem četrtletju.

Španska banka informacij še ni potrdila
Kot je znano, Banco Santander zanimanja za delež v NLB-ju ne želi potrditi, po poročanju tujih tiskovnih agencij pa bo kmalu izdal kratkoročne obveznice v višini dveh milijard evrov. Pri tem ni jasno, ali je to kakor koli povezano z domnevnim prevzemom tretjinskega deleža v NLB-ju.

Kdo bo reševal NLB?