Država ima v NLB-ju 33 odstotni delež, skupaj s Kadom in Sodom pa še deset odstotkov več. KBC obvladuje 30 odstotkov NLB-ja. Foto: NLB
Država ima v NLB-ju 33 odstotni delež, skupaj s Kadom in Sodom pa še deset odstotkov več. KBC obvladuje 30 odstotkov NLB-ja. Foto: NLB

Španci za zdaj zadeve ne komentirajo.

Španska banka bo kmalu izdala kratkoročne obveznice v višini dveh milijard evrov, banka pa naj bi sredstva porabila za širitev. Za zdaj še ni jasno, ali je omenjena izdaja obveznic kakor koli povezana z domnevnim nakupom nekajtretjinskega deleža NLB-ja, ki ga ima za zdaj v lasti KBC.

Prodaja deleža je odvisna predvsem od KBC-ja, ki je pred kratkim znova začel postopek prodaje NLB-ja. Belgijska banka si želi delež slovenske banke prodati že od leta 2006, ko je postalo jasno, da ji država ne bo dopustila povečanja deleža na 51 odstotkov.

Država si želi ambicioznega strateškega partnerja
Da si država, ki namerava v NLB-ju ostati večinski lastnik, želi strateškega partnerja, je pred novim letom povedal premier Borut Pahor. "Če želi to ostati KBC, želimo, da bi oba partnerja imela globalen interes, zlasti na trgih zahodnega Balkana in tudi širše, če pa bi se belgijski partner iz tega ali onega razloga želel umakniti, pa si želimo pripeljati ambicioznega, velikopoteznega bančnega partnerja, ki bo imel skupaj z nami velike načrte za prihodnost in bo pripravljen sprejeti dejstvo, da ni večinski lastnik NLB-ja."

Pogovori o možnostih povezovanja Santaderja in NLB-ja naj bi potekali ob Pahorjevem obisku v Madridu, v vladi pa naj bi bili španski banki precej naklonjeni, pa piše časopis Dnevnik.