Foto: BoBo
Foto: BoBo

Rast so pripisali zavarovalno-tehničnemu delu poslovanja ter upravljanju premoženja strank v vzajemnih skladih in individualnem upravljanju. Kot je razvidno iz objavljenih nerevidiranih podatkov za leto 2021, je imela Skupina Triglav lani 132,6 milijona evrov dobička pred obdavčitvijo, kar je 46 odstotkov več kot leto prej.

Dobiček pred obdavčitvijo iz zavarovalno-tehničnega dela poslovanja je znašal 100,4 milijona evrov, dobiček iz finančnih naložb 24,5 milijona evrov in dobiček nezavarovalnih družb 7,8 milijona evrov. Čista dobičkonosnost kapitala je dosegla 12,5 odstotka.

Obračunane kosmate zavarovalne premije so nanesle 1,35 milijarde evrov, skupina pa je "ob discipliniranem prevzemanju zavarovalnih tveganj in z osredotočenostjo na stranke" dosegla premijsko rast v vseh treh zavarovalnih segmentih in na vseh trgih. Premija premoženjskih zavarovanj je bila višja za 12 odstotkov, premija življenjskih in pokojninskih zavarovanj za osem odstotkov ter premija zdravstvenih zavarovanj za odstotek, so nanizali v Triglavu.

Obseg kosmatih škod skupine v višini 736,6 milijona evrov ni bistveno odstopal od preteklih dveh let, glede na predhodno leto se je namreč povečal za šest odstotkov. "Nanje so vplivali večletna rast zavarovalnega portfelja in naravni množični škodni dogodki, ki so bili manj izraziti kot leto prej," so navedli v skupini.

Škodni del poslovanja

Dinamika škodnega dela poslovanja je bila po njihovih pojasnilih tudi v letu 2021 pod vplivom pandemije covida-19, ki pri nekaterih zavarovalnih vrstah povzroča nižjo škodno pogostnost, pri drugih pa povečan obseg škod zaradi izpada nekaterih storitev v letu prej.

Skupni konsolidirani kosmati obratovalni stroški Skupine Triglav so znašali 333,4 milijona evrov, njihovo devetodstotno povečanje pa naj bi izviralo predvsem iz rasti stroškov pridobivanja zavarovanj, digitalizacije in naložb v informacijsko tehnologijo.

Matična družba Zavarovalnica Triglav je medtem lani vknjižila 73,4 milijona evrov čistega dobička, s čimer je bil glede na predlani višji za 27 odstotkov, njeni prihodki pa so nanesli 848,6 milijona evrov in se tako povečali za 11 odstotkov.

Okolje pandemije covida-19

Dobiček zavarovalnice pred davki je znašal 85,7 milijona evrov, kar je 21 odstotkov več kot leta 2020, obračunane kosmate zavarovalne premije 794,4 milijona evrov oz. 10 odstotkov več kot leto dni prej, obseg kosmatih škod pa 408,9 milijona evrov, s čimer je ostal na ravni iz leta 2020. Kosmati obratovalni stroški so porasli za osem odstotkov na 195 milijonov evrov.

"Lani smo poslovali v okolju še vedno trajajoče pandemije covida-19, zaostrene konkurence in pod vplivom gibanj na kapitalskih trgih, ki so z vidika obrestnih prihodkov ostali neugodni. Pokazali smo svojo odpornost, prilagodljivost in doslednost pri uresničevanju strateških usmeritev," je objavo pospremil predsednik uprave Zavarovalnice Triglav Andrej Slapar. Rezultati so nad načrtovanimi, je dodal.

"Skupina Triglav z osveženo strategijo nadaljuje razvojne dejavnosti v smeri svoje digitalne preobrazbe ter razvoja storitveno naravnanih poslovnih modelov in ekosistemov," je sklenil Slapar.