Skupščina Pivovarne Laško bo med drugim odločala o dokapitalizaciji za največ 36,5 milijona evrov, kolikor znaša osnovni kapital družbe. Foto: MMC RTV SLO
Skupščina Pivovarne Laško bo med drugim odločala o dokapitalizaciji za največ 36,5 milijona evrov, kolikor znaša osnovni kapital družbe. Foto: MMC RTV SLO

Če bo sklep sprejet, se bo osnovni kapital pivovarne povečal na dobrih 73 milijonov evrov. Delničarji pa bodo na seji skupščine Pivovarne Laško odločali tudi o dveh novih članih nadzornega sveta.

Dokapitalizacija v dveh krogih
Povečanje osnovnega kapitala naj bi se skladno s predlogom izvedlo z izdajo največ 8.747.652 navadnih, prosto prenosljivih imenskih kosovnih delnic, prodajna cena ene delnice pa bi znašala osem evrov. Dokapitalizacija bi se izvedla v dveh krogih, pri čemer bi v prvem krogu nove delnice ponudili v odkup vsem delničarjem. V drugem krogu pa bi delnice, ki v prvem krogu ne bodo vpisane in vplačane, v soglasju z nadzornim svetom ponudili tretjim osebam.

Odločitev o dveh novih nadzornikih
Po letu dni bodo delničarji laške pivovarne znova odločali o pogodbenem koncernu, pri katerem bi se v isti bilanci združile vse družbe iz skupine. Imenovali bodo tudi nova nadzornika. Medtem ko uprava in nadzorni svet predlagata Simona Čadeža in Damjana Belčiča, Društvo malih delničarjev Pivovarne Laško z nasprotnim predlogom poleg Čadeža v nadzorni svet predlaga Dušana Siljana.

Uprava in nadzorniki pivovarne predlagata delničarjem, da podprejo sklep o pokritju lanske izgube v višini 6,2 milijona evrov iz drugih rezerv iz dobička v višini 542.466 evrov in kapitalskih rezerv v znesku 5,7 milijona evrov. Predlagana je tudi podelitev razrešnice upravi in nadzornemu svetu družbe za poslovno leto 2010.

Če bodo delničarji podprli statutarne spremembe, bo imela uprava laške pivovarne namesto treh največ pet članov, njihov mandat pa bi trajal pet let. Po teh spremembah bi uprava družbe prejela tudi pooblastilo za izdajo novih navadnih imenskih kosovnih delnic za stvarne vložke oz. za povečanje osnovnega kapitala za največ pet odstotkov odobrenega kapitala.