Sončni zahod na Jadranskem morju. Foto: EPA
Sončni zahod na Jadranskem morju. Foto: EPA

Slovenija je na prvem tristranskem srečanju s Hrvaško in Italijo na delovni ravni o sodelovanju v Jadranskem morju izpostavila, da načrtovana razglasitev izključnih gospodarskih con Hrvaške in Italije ne sme v ničemer prejudicirati pravic Slovenije, ki jih ima po mednarodnem in evropskem pravu.

Prvo srečanje visokih uradnikov zunanjih ministrstev treh držav je bilo namenjeno sodelovanju na področju gospodarskega razvoja, povezljivosti in celovite zaščite severnega Jadrana. Zaradi pandemije covida-19 je potekalo virtualno.

Slovenska delegacija, ki jo je vodil v. d. generalnega direktorja direktorata za mednarodno pravo in zaščito interesov na MZZ-ju Marko Rakovec, se je zahvalila za informacijo o napovedani razglasitvi izključnih gospodarskih con Hrvaške in Italije in poudarila, da njuna razglasitev ne sme v ničemer prejudicirati pravic Slovenije, ki jih ima ta po mednarodnem in evropskem pravu.

"Mislim, da obe državi razumeta slovenske skrbi, slovenske interese in jih tudi upoštevata," je ob tem razmere za RTV Slovenija komentiral govorec ministrstva za zunanje zadeve Aleksander Geržina.

Hrvaško delegacijo je vodila državna sekretarka na zunanjem ministrstvu Andreja Metelko-Zgombić, ki meni, da je bilo današnje tehnično tristransko srečanje vsebinsko in koristno. "Dogovorjena je nadaljnja dinamika dela po posameznih temah med pristojnimi telesi naših treh držav. Hrvaška in Italija sta poročali o dinamiki razglasitve svojih izključnih gospodarskih con v Jadranu, ki bosta dodatni temelj za sodelovanje treh držav članic EU-ja," je poudarila.

Italija in Hrvaška še nista vzpostavili con

Sorodna novica Ustanovljena delovna skupina za sodelovanje v Jadranu, prvo srečanje čez nekaj dni

Hrvaška je sprva nameravala izključno gospodarsko cono vzpostaviti sočasno z Italijo, nato naj bi Zagreb in Rim začela pogajanja o razmejitvi. Vendar so v obeh državah nastali zapleti pri razglasitvi.

Hrvaška je nameravala izključno gospodarsko cono razglasiti v ponedeljek, vendar odločitve na današnji parlamentarni seji zaradi nesklepčnosti niso potrdili.

Opozicija je pred glasovanjem o obravnavanih točkah, med katerimi je bila vzpostavitev cone s 1. februarjem, protestno zapustila parlamentarno dvorano. Parlamentarna večina nato zaradi odsotnosti okuženega poslanca ni imela dovolj glasov. Hrvaški zunanji minister Gordan Grlić Radman pričakuje, da bo sabor o datumu vzpostavitve izključne gospodarske cone glasoval na začetku prihodnjega tedna.

V Italiji, ki jo pretresa politična kriza, v zgornjem domu parlamenta prav tako še niso končali vseh postopkov za implementacijo izključne gospodarske cone.

Današnje srečanje je potekalo v sklopu mehanizma, ki so ga zunanji ministri Anže Logar, Luigi Di Maio in Grlič Radman vzpostavili decembra v Trstu in predvideva okrepljeno sodelovanje glede zaščite severnega Jadrana tako na politični kot tudi na strokovni ravni.

Predvideni še srečanji ministrov in premierjev

Današnji pogovori uradnikov treh držav so bili po navedbah MZZ-ja sicer namenjeni tudi oblikovanju predlogov za srečanje na ministrski ravni, ki je predvideno v prvem četrtletju leta, sledilo mu bo tudi srečanje predsednikov vlad.

Vse tri države so poudarile velik interes za poglobljeno sodelovanje pri izvajanju dejavnosti v Jadranskem morju, saj lahko le na takšen način skupnega upravljanja uresničimo njegove potenciale v korist vseh treh držav in ga obenem ohranimo za prihodnje generacije.

Srečanje predstavnikov Slovenije, Hrvaške in Italije o izključni coni v Jadranu