Zastava vozila je podjetje v rekonstruiranju. Foto: MMC RTV SLO
Zastava vozila je podjetje v rekonstruiranju. Foto: MMC RTV SLO
Zastava bo dobila odškodnino od Slovenije

Sodba je prvostopenjska, tako da so nanjo mogoče pritožbe.
Prodajno-servisni objekt Zastave vozil v Ljubljani je po ocenah vreden 2,4 milijona evrov, Slovenija, ki se poleg Črne gore edina izmed nekdanjih jugoslovanskih republik ni dogovorila z Zastavo, pa bo po odločbi sodišča morala ta znesek vrniti, skupaj z obrestmi za zadnjih 24 let - od 31. januarja 1991, poroča RTV-jeva dopisnica Marta Razboršek.

Če bo Slovenija s pritožbo uspela, generalni direktor Zastave vozil Dragan Srejović napoveduje tožbo v Strasbourgu. Poleg Slovenije Zastava vozila tožijo tudi Črno goro - in sicer za 11,5 milijona evrov, kolikor je po oceni vredno zemljišče v Bečićih, v neposredni bližini Budve, kjer so zgradili znani hotel Splendid, ki je med drugim gostil Madonno in Billa Clintona.
Italijanski pogoji
Z Bosno in Hercegovino, Hrvaško in Makedonijo se je skupina Zastava vozila dogovorila, znesek pa pred desetimi leti vrnila italijanskemu Fiatu, kar je bil pogoj Italijanov, da se vrnejo na srbski trg. Podjetje Zastava avtomobili je Fiat prevzelo leta 2008, leta 2012 pa začelo proizvodnjo.
Zastava vozila, ki je podjetje v rekonstruiranju, denar nujno potrebuje za zagon še obstoječih podjetij, tudi Zastave kamioni. Največjo težavo imajo s povrnitvijo najsodobnejše tovarne Ramiz Sadiku v Peči, vredne 35 milijonov evrov, saj so jo kosovske oblasti privatizirale. Pred kratkim so zahtevo za povrnitev škode na sodišče v Prištini poslali prav iz Ljubljane, saj sodišče pisem iz Kragujevca sploh ne odpira, pravijo. Poleg tega pa za Kosovo tudi ne velja nasledstveni sporazum.

Zastava bo dobila odškodnino od Slovenije