V Sloveniji ni dovolj denarja, ki bi zagnal gospodarstvo, trdijo udeleženci posveta. Foto: BoBo
V Sloveniji ni dovolj denarja, ki bi zagnal gospodarstvo, trdijo udeleženci posveta. Foto: BoBo

Štajerska gospodarska zbornica je danes v Mariboru organizirala razpravo predstavnikov volilnih list z naslovom In koga naj voli gospodarstvo?. "Brez tujih naložb se v slovenskem gospodarstvu ne bo nič spremenilo," je povedal Tomaž Orešič (LDS) in med konkretnimi ukrepi v prid prihodu tujih investitorjev navedel spremembo zakonodaje o javnih naročilih in prostorski ureditvi.

Po besedah Marka Pogačnika (SDS) je ključ do rešitve v temeljiti sanaciji bančnega sistema. Konkretno je med drugim predlagal še razbremenitev plač in uvedbo socialne kapice.
"Vlada se mora začeti resno obnašati v odnosu do tujih partnerjev," je prepričan Janez Šušteršič (Lista Virant) in izpostavil, da je Slovenija tuje vlagatelje v preteklosti prevečkrat povlekla za nos.

Ne samo posel, tudi etičnost
Večina jih je bila tudi mnenja, da je treba dati več pomena etičnosti. "Uspešnih menedžerjev je veliko, nimamo pa takšnih, ki so etično naravnani, ki bi delali v dobro vseh ljudi," je poudarila Manca Košir (Gibanje TRS).

"Pomanjkanje vrednot, poštenosti, morale in solidarnosti nas je prisililo v to, da smo iskali kratkoročne rešitve, ki so bile v prid enega in ne vseh," je dodal Janez Ujčič (DeSUS).

Brez cenejše javne uprave sprememba ne bo mogoča
Po besedah Renate Brunskole (Lista Zorana Jankovića - Pozitivna Slovenija) je treba preučiti, katera so zdrava podjetja in jim nuditi ustrezno podporo, med drugim tudi davčne olajšave. Darja Radić (Zares) je bila mnenja, da je glavna težava slovenskega gospodarstva v neoliberalnem modelu gospodarskega razvoja, ki temelji na nenehni strmi rasti.

Radovan Žerjav (SLS) pa je dejal, da so vsakršne spremembe neučinkovite brez korenitih rezov v javno upravo. "Nujna je gospodarska logika od enega proračunskega porabnika do drugega," je prepričan.