Slovenija je prvič izdala t. i. samurajske obveznice. Foto: Pixabay
Slovenija je prvič izdala t. i. samurajske obveznice. Foto: Pixabay

Po mnenju ministrstva za finance je Slovenija z zelo uspešno prvo ponudbo tri- in petletnih obveznic na japonskem trgu vzpostavila močno prepoznavnost. Mandat za izdajo delnic so imele banke BNP Paribas, Nomura in SMBC Nikko.

Za namen zaščite pred tečajnimi tveganji je država že izvedla valutno zamenjavo v celotni vrednosti izdaje. Dejanski strošek financiranja državnega proračuna po valutni zamenjavi je tako 3,031 odstotka za triletno in 3,088 odstotka za petletno obveznico, ki že vsebuje stroške ščitenja, so danes sporočili z ministrstva za finance.

Močno povpraševanje tako s strani domačih japonskih kot tudi s strani mednarodnih vlagateljev je omogočilo, da se je lahko končna cena oblikovala na spodnjem delu cenovnega razpona za triletno in petletno tranšo, so v sporočilu za javnost navedli na ministrstvu za gospodarstvo.

Skupno povpraševanje je preseglo 50 milijard jenov, na koncu pa je bila določena skupna velikost izdaje v znesku 50 milijard jenov, in sicer 45,1 milijarde jenov za triletno in 4,9 milijarde jenov za petletno obveznico. Pri transakciji so sodelovale zakladnice bank, upravljavci premoženja, zavarovalnice, regionalni in mednarodni investitorji.

Na ministrstvu so z doseženo ceno zelo zadovoljni. Foto: MMC RTV SLO/ Miloš Ojdanić
Na ministrstvu so z doseženo ceno zelo zadovoljni. Foto: MMC RTV SLO/ Miloš Ojdanić

Triletno obveznico večinsko pokupili Japonci

Za triletno obveznico največ investitorjev prihaja iz Japonske (51 odstotkov), od tega so tretjino vseh kupile banke, dobro desetino pa upravljavci premoženja. Pri petletni obveznici 65 odstotkov investitorjev prihaja iz ostalega sveta, pri čemer so skoraj vse kupili upravljavci premoženja.

Pred izdajo obveznic je Slovenija sicer izvedla več individualnih sestankov z vlagatelji v Tokiu kot tudi skupinski klic z japonskimi vlagatelji. Po pozitivnem zanimanju vlagateljev je sredi meseca oddala izjavo o registraciji vrednostnih papirjev pri regionalni finančni agenciji na Japonskem Kanto Local Finance Bureau in uradno napovedala transakcijo.

Obveznice so bile po navedbah ministrstva izdane kot socialne obveznice, kar pomeni, da bo denar, zbran z izdajo teh obveznic, namenjen izključno financiranju oz. refinanciranju proračunskih izdatkov, ki sodijo v kategorije upravičenih socialnih projektov, skladno z Okvirjem Republike Slovenije za trajnostne obveznice.

Slovenija je pri bonitetni agenciji Moody's ocenjena z oceno A3 (stabilno), pri Standard & Poor's z AA- (stabilno), pri Fitch z A (stabilno) in pri Japan Credit Rating z AA- (stabilno), so še zapisali v sporočilu za javnost.