Tovorni vlaki Slovenskih železnic so v prvem četrtletju po ocenah prepeljali 4,58 milijona ton blaga in opravili 999 milijonov netotonskih kilometrov. Foto: MMC RTV SLO
Tovorni vlaki Slovenskih železnic so v prvem četrtletju po ocenah prepeljali 4,58 milijona ton blaga in opravili 999 milijonov netotonskih kilometrov. Foto: MMC RTV SLO
vlak, železnice, sž
Slovenske železnice so v prvih treh mesecih po prvih ocenah prepeljale 4,33 milijona potnikov, s čimer so dosegle načrt in za tri odstotke presegle lanske rezultate. Foto: MMC RTV SLO
Finance na Slovenskih železnicah

Poslovanje je občutno boljše od načrtovanega, saj je družba načrtovala 4,58 milijona evrov izgube iz poslovanja in 6,82 milijona evrov čiste izgube. Iz Slovenskih železnic so sporočili, da so ob izločitvi vpliva izrednih poslovnih dogodkov Slovenske železnice v prvih treh mesecih dosegle pozitiven izid iz poslovanja 556.000 evrov in čisto izgubo milijon evrov.

Prihodki višji za 9,4 odstotka od načrtovanih
Nadzorni svet železnic se je s trimesečnim poslovanjem že seznanil. Kot pozitivno je ocenil, da so bili tako skupni poslovni prihodki kot transportni prihodki v tovornem prometu v prvih treh mesecih višji od načrtovanih in primerljivih lanskih prihodkov.

Skupni poslovni prihodki so bili za 9,4 odstotka višji od načrtovanih, lanske pa so presegli za 13,8 odstotka. Transportni prihodki tovornega prometa so bili za 16,9 odstotka višji od načrtovanih in za kar 30,7 odstotka višji kot v prvem lanskem četrtletju. Transportni prihodki potniškega prometa so dosegli načrtovane in lanske rezultate.

Preseženi lanski rezultati
Slovenske železnice so v prvih treh mesecih po prvih ocenah prepeljale 4,33 milijona potnikov, s čimer so dosegle načrt in za tri odstotke presegle lanske rezultate. Število opravljenih potniških kilometrov je bilo z 204 milijoni na ravni načrtovanih in lanskih rezultatov.

Tovorni vlaki Slovenskih železnic so v prvem četrtletju po ocenah prepeljali 4,58 milijona ton blaga in opravili 999 milijonov netotonskih kilometrov. Pri količini prepeljanega blaga so bili načrti preseženi za 11,7 odstotka, lanski rezultati pa za 16,8 odstotka. Pri opravljenih netotonskih kilometrih so bili načrti preseženi za 14,4 odstotka, lanski rezultati pa za 21,1 odstotka.

Nadzorniki tudi o zaposlitvi Kočarjeve
Poleg tekočega poslovanja so se nadzorniki seznanili tudi s pogodbo o zaposlitvi in z dejanskim stanjem izplačil direktorici za ekonomiko Matildi Kočar. Poslovodstvo je ugotovilo, da Kočarjeva lahko opravlja delo le štiri ure na dan, zato je predlagalo njen odpoklic z delovnega mesta direktorice področja za ekonomiko. Na to delovno mesto je bil s torkom imenovan Milan Perovič. S Kočarjevo bo sklenjen sporazumni dogovor o ureditvi vseh medsebojnih razmerij.

Na dnevnem redu tudi poročilo o sanaciji in reorganizaciji
Nadzorni svet Slovenskih železnic pod vodstvom Igorja Zajca se je seznanil tudi z drugim poročilom o sanaciji in reorganizaciji sistema Slovenske železnice ter z informacijo o implementaciji zakona o družbi Slovenske železnice, znotraj katere se trenutno pripravljajo delitvene bilance. Nadzorniki so izrazili prepričanje, da bodo vsi postopki tudi v prihodnje potekali v skladu s predvidenim terminskim načrtom.

Finance na Slovenskih železnicah