Na Krvavcu že smučajo, a na umetnem snegu. Foto: MMC RTV SLO
Na Krvavcu že smučajo, a na umetnem snegu. Foto: MMC RTV SLO
Portorož
Hoteli so odprti tudi na obali. Foto: MMC RTV SLO

Kot je za Radio Slovenija povedal generalni direktor direktorata za turizem Marjan Hribar, je slovenski turizem letos res doživel manjši padec, a glede na preostale države Evropske unije smo po njegovih besedah lahko zadovoljni. V celotnem EU-ju so namreč letos zaznali osemodstotni padec turističnih prihodov, gospodarski minister Matej Lahovnik pa pojasnjuje, da smo pri nas do konca oktobra imeli komaj enoodstoten padec nočitev in dvoodstoten padec prihodov turistov.

Lahovnik poudarja še, da je bilo letošnje število turističnih prihodov do konca avgusta kar za 12 odstotkov višje kot v enakem obdobju leta 2007. Bistveno je tudi, da slovenski turizem še zmeraj ustvarja tudi delovna mesta, je dejal.

Nad dva milijona za dodatno promocijo
K dobrim rezultatom turizma v primerjavi z drugimi gospodarskimi dejavnostmi je pripomogla tudi država, saj je ministrstvo za gospodarstvo za dodatno promocijo Slovenije namenilo nad dva milijona evrov.

Smučarji bodo prišli na svoj račun; živahno tudi na obali
Kakšno pa je trenutno stanje na terenu? Te dni so večinoma odprti tudi hoteli ob morju. Medtem ko so številni najbolj nestrpno čakali začetek smučarske sezone - na Krvavcu so naprave že pognali, kmalu sledi še odprtje drugih slovenskih smučišč - tudi na obali pričakujejo dobro zasedenost med prazniki. Rezervacije za zdaj za praznične dni kažejo okoli 80-odstotno zasedenost. Zato pa bo več hotelov zaprtih januarja.

V Portotožu imajo vseh šest hotelov odprtih Hoteli Lifeclass, kjer se cene tridnevnih novoletnih ponudb gibljejo okoli 250 do 340 evrov. Hotel Kempinski poleg nočitev ponuja tudi silvestrovanja za zunanje goste, cene večerje pa se gibljejo od 190 do 225 evrov.

Hoteli v sklopu Bernardin Groupa imajo potrjenih že okoli 1.500 udeležb silvestrovanj; cene se gibljejo med 150 in 550 evri.

Zatem pa bodo nekateri hoteli zaprti tudi po dva meseca, kar je nekoliko dlje kot navadno.