Srečanje med slovenskimi veleposlaniki in predstavniki pomembnejših slovenskih podjetij v okviru 15. posveta slovenske diplomacije. Foto: Sadar Vuga arhitekti
Srečanje med slovenskimi veleposlaniki in predstavniki pomembnejših slovenskih podjetij v okviru 15. posveta slovenske diplomacije. Foto: Sadar Vuga arhitekti
Predsednik GZS-ja meni, da ima pri krepitvi ugleda "blagovne znamke Slovenija" diplomacija velik pomen. Foto: MMC RTV SLO
Ker je moderna diplomacija v veliki meri tudi gospodarska diplomacija, zunanje ministrstvo znova postaja matično telo in koordinator aktivnosti na tem področju, je sporočil zunanji minister. Foto: MMC RTV SLO

Predsednik GZS-ja Zdenko Pavček je ob tem izpostavil nujno pomoč države gospodarstvu, zunanji minister Samuel Žbogar pa je zatrdil, da se na zunanjem ministrstvu zavedajo potrebe po močni gospodarski diplomaciji.

Predsednik GZS-ja je v imenu celotnega slovenskega gospodarstva pozdravil idejo o večji aktivnosti diplomacije na gospodarskem področju. Kot je dejal, mora po vstopu v Nato in Evropsko unijo ter prevzemu evra in vstopu v območje schengna prioriteta slovenske države postati gospodarstvo. To nujno potrebuje pomoč celotne državne uprave.

"Za ugled blagovne znamke Slovenija ima diplomacija velik pomen"
Pri krepitvi ugleda "blagovne znamke Slovenija" ima po Pavčkovih besedah diplomacija velik pomen. Država igra bistveno vlogo pri vstopanju in uveljavljanju podjetij na novih trgih, s tega vidika so, na primer, zelo zanimive arabske države, spodbujanju tujih vlaganj v slovenski realni sektor, pomembna pa je tudi pomoč pri udeležbi na različnih sejmih in vzpostavljanju poslovnih klubov v tujini, je še dodal Pavček.

Minister Žbogar je v svojem pozdravnem nagovoru zatrdil, da se na ministrstvu zavedajo potrebe po "ustrezno zasnovani in potrebam časa prilagojeni gospodarski diplomaciji", še posebej glede na aktualne gospodarske razmere v svetu in Sloveniji. Kot je dejal, so v zadnjih mesecih gospodarsko diplomacijo resnično utrdili.

Gospodarska diplomacija prihaja na zunanje ministrstvo
Ker je moderna diplomacija v veliki meri tudi gospodarska diplomacija, ministrstvo znova postaja matično telo in koordinator aktivnosti na tem področju, je sporočil minister in dodal, da sta z gospodarskim ministrom Matejem Lahovnikom prav v torek podpisala sporazum o prenosu gospodarske diplomacije na zunanje ministrstvo.

Kmalu veleposlaništvo v Albaniji
Delovanje na področju gospodarskih zadev je primarna naloga slovenskih veleposlanikov, sicer pa na ministrstvu načrtujejo tudi strukturno reorganizacijo ministrstva in mreže diplomatskih predstavništev z razširitvijo zdajšnje mreže ekonomskih diplomatskih svetovalcev, ki bodo identificirali konkretne poslovne možnosti za slovenska podjetja v tujini, in odprtjem novih veleposlaništev tam, kjer je interes gospodarstva največji. Kot prvo se obeta odprtje veleposlaništva v Albaniji.

Poleg tega bodo nadaljevali prakso obiskov gospodarskih delegacij, ki v tujini spremljajo predsednika republike, premierja in zunanjega ministra. Premier Borut Pahor se tako odpravlja v Črno goro, Egipt, Libijo in Združene arabske emirate, predsednik republike Danilo Türk pa v Azerbajdžan in Kazahstan ter prihodnje leto v Kuvajt, Katar in Oman.

MZZ podpira nadaljnji razvoj delovanja slovenskih poslovnih klubov
Na ministrstvu med drugim podpirajo nadaljnji razvoj delovanja slovenskih poslovnih klubov v tujini, napovedujejo širjenje mreže častnih konzulov z dobrimi ekonomskimi referencami ter krepitev stikov s Slovenci v zamejstvu in po svetu.

Za doseganje konkurenčnih prednosti slovenskih podjetji na tujih trgih, še posebej na Zahodnem Balkanu, so odločeni instrumentalizirati dvostransko razvojno pomoč, zavedajo se velikega pomena multilateralne gospodarske diplomacije, pomemben del gospodarske diplomacije pa je tudi ustrezna vizumska politika.