Infond Holding zdaj lahko upa, da bo njihovi zahtevi do ponedeljkove skupščine Pivovarne Laško ugodilo kakšno drugo sodišče. Foto: MMC RTV SLO
Infond Holding zdaj lahko upa, da bo njihovi zahtevi do ponedeljkove skupščine Pivovarne Laško ugodilo kakšno drugo sodišče. Foto: MMC RTV SLO
Hypo Group
Delnice Infonda Holdinga je zasegeol Hypo Bank. Banka iz skupine Hypo Group naj bi prav tako odobrila posojilo za nakup pivovarskih delnic družbi TCK. Foto: EPA
Infond izgublja bitko z bankami?

Sodišče naj bi tako odločilo, da NLB-jeva hčerinska družba Fin-Do, ki obvladuje petino Laškega, v ponedeljek lahko glasuje na skupščini, poroča Dnevnik. Informacije so za zdaj neuradne, saj sodišče svoje odločitve ne namerava komentirati dokler z vsebino odločitve niso seznanjene vse stranke. Sodišče bo moralo odločati tudi o glasovalnih pravicah Abanke Vipe, ki ima tri odstotke Laškega, najverjetneje pa bo odločitev enaka.

Infond Holding zdaj lahko upa, da bo njihovi zahtevi, da se mu začasno vrne glasovalne pravice ali pa se jih bankam prepove, ugodilo kakšno drugo sodišče. Svoje odločitve morajo namreč sporočiti še sodišča v Mariboru, Celju, Kranju in Kopru. Tam so namreč sedeži bank, ki so Infondu zasegle delnice Laškega in Mercatorja.

Pravni zastopniki Infond Holdinga so napovedali tudi vložitev odškodninskih tožb proti bankam, a za zdaj tega ne morejo storiti, saj ne uspejo zbrati več kot 100.000 evrov za sodne takse, zato so sodišče že zaprosili za oprostitev sodnih taks.

Zasegli in financirali nakup?
Neuradne informacije o pridobitvi 7-odstotnega deleža Pivovarne Laško s strani družbe TCK je uradno potrdila pivovarna sama. TCK je pretekli četrtek v svežnju pridobil 613.300 delnic Pivovarne Laško (7,01-odstotni delež), za posamezno delnico pa je odštel 30,5 evra, je PL sporočil na spletnih straneh ljubljanske borze. Posel je bil vreden 18,7 milijona evrov.

Šlo je za posamezen posel v nizu lastniških zamenjav po zaplembi deležev Infonda Holdinga v PL-ju. TCK je s pridobitvijo omenjenega deleža postal tretji največji lastnik Pivovarne Laško.

Po pisanju današnjega Dnevnika je bil TCK ustanovljen pred natanko letom dni, z minimalnim vložkom v višini 7500 evrov. Vse do prejšnjega tedna dni je bil TCK v "mirovanju", kar nakazujejo tudi podatki o njegovem (ne)poslovanju. Družba je imela namreč lani za vsega 40 evrov prihodkov in 60 evrov čiste izgube, do pred nekaj dnevi pa družba ni imela niti ene finančne naložbe.

Glede na dostopne podatke je TCK 18,7-milijonsko posojilo, s katerim je financiral nakup delnic Pivovarne Laško, najel pri Hypo Bank oziroma pri eni izmed bank znotraj skupine, še piše Dnevnik.


Infond izgublja bitko z bankami?