"Če ni ustrezne pogodbe, ni treba plačati računa, saj samo izdaja računa ni podlaga za plačilo," je dejal Šoltes. Foto: MMC RTV SLO

Slovenija ga ne more plačat toliko, kolikor so vredne njegovo znanje in izkušnje. On je tiste vrste menedžer, ki ne prosi, ampak pove, kaj je treba storit, in ko vidi, gre, ker vidi, da se stvari ne bodo končale.

Premier Pahor o Hartmutu Mehdornu (TV SLO, april 2010)
Ministrstvu ni treba plačati Mehdornovega računa

Svetovalna služba Roland Berger, ki je pomagala Hartmodu Mehdornu pri pripravi analiz v povezavi s slovenskim logističnim holdingom, je ministrstvu za promet pred kratkim poslala opomina za neplačan račun 476 tisoč evrov. Da družba od slovenske vlade pričakuje plačilo za svoje delo, je dejal tudi Mehdorn, ki je zatrdil, da bo svoje usluge slovenski vladi nudil zastonj.

"Vsega ne morem narediti sam. Imam več nalog. Pomagala sta mi svetovalca podjetja Roland Berger, ki nista povezana z menoj. Potreboval sem zunanjo pomoč. To je bilo treba urediti. Gre pa za stroške, ki bodo najbrž poravnani," je januarja zatrdil Mehdorn. Minister za promet Patrik Vlačič je takrat zanikal, da so prejeli kakršen koli zahtevek za plačilo. Ministrstvo pa je zdaj dobilo dva opomina in dopis, ki račun omenja, a ga ministrstvo ne namerava plačati, ker meni, da za to ni pravne podlage.

Ministrstvo za promet: Opomin se sklicuje na račun, ki pri nas ni zaveden
Na ministrstvu za promet so za MMC pojasnili, da je dejstvo, da je Mehdorn pripravil predstavitev projekta na idejni ravni, za katerega naj bi se v Sloveniji šele odločili, zato je večkrat javno povedal, da bo do sprejetja odločitve delal brez plačila in le za potne stroške.

"Podjetje Roland Berger je februarja letos poslalo prvi opomin, ki se sklicuje na račun, ki pa pri nas ni zaveden. K temu opominu ni priložen noben drug dokument, zato drugih informacij, na kaj naj bi se skliceval, nimamo. Nad temi opomini smo presenečeni, saj so pravila javnega naročanja znana - javnemu naročilu sledita pogodba in nato račun. Javnega naročila za ta projekt nismo imeli, z družbo Roland Berger ni sklenjena pogodba in ni podlage za takšne zahtevke. Verjamemo pa, da so tudi v Nemčiji ali kateri koli državi evropskega reda ta pravila povsem jasna," so zapisali.

Šoltes na strani ministrstva za promet
Da ministrstvo za promet ni dolžno plačati računa podjetju Roland Berger, meni tudi predsednik Računskega sodišča Igor Šoltes, je v oddaji Dogodki in odmevi poročal Uroš Kokošar. "Če ni ustrezne pogodbe, ni treba plačati računa, saj samo izdaja računa ni podlaga za plačilo," je dejal Šoltes. Povedal je še, da so javna naročila glede teh postopkov jasna. "Torej če gre za določene storitve, katerih ocenjena vrednost presega prag, od katerega dalje je potreben javni razpis, je treba namen objaviti na portalu za javna naročila in izpeljati postopek tako, kot veleva sam zakon. Ker tega ni bilo, je račun brezpredmeten," meni Šoltes.

Trdi še, da sta načina sodelovanja, ki sta ga predstavila premier Borut Pahor in Mehdorn, zelo nenavadna. "Dokaj neobičajno je, da v 21. stoletju ponudi nekdo na najvišjem nivoju neko brezplačno svetovanje. Tako kot so včasih rekli, nobeno kosilo ni več zastonj," je še povedal.

Mnenju se pridružuje Rajko Pirnat z ljubljanske Pravne fakultete. "Očitno kakšni pisni dokumenti niso bili o tem napisani. Že to je za tako veliko delo nesprejemljivo. Celo če bi bilo zastonj, bi morali."

Slovenija ga ne more plačat toliko, kolikor so vredne njegovo znanje in izkušnje. On je tiste vrste menedžer, ki ne prosi, ampak pove, kaj je treba storit, in ko vidi, gre, ker vidi, da se stvari ne bodo končale.

Premier Pahor o Hartmutu Mehdornu (TV SLO, april 2010)
Ministrstvu ni treba plačati Mehdornovega računa