UVK je obiskal sedeže treh največjih trgovskih podjetih, Mercatorja, Engrotuša in Spara Slovenija. Od tam so uslužbenci odnesli več dokumentov, ki pa jih je informacijska pooblaščenka dala zapečatiti. Foto: MMC RTV SLO
UVK je obiskal sedeže treh največjih trgovskih podjetih, Mercatorja, Engrotuša in Spara Slovenija. Od tam so uslužbenci odnesli več dokumentov, ki pa jih je informacijska pooblaščenka dala zapečatiti. Foto: MMC RTV SLO
Jani Soršak
Jani Soršak napoveduje ukrepe proti uradu informacijske pooblaščenke in proti njej. Foto: MMC RTV SLO

Jani Soršak je pojasnil, da je bil danes na uradu za varstvo konkurence (UVK-ju) državni nadzornik za varstvo osebnih podatkov Jože Bogataj, ki je napovedal, da namerava informacijska pooblaščenka Nataša Pirc Musar odrediti vnovično pečatenje ob prisotnosti nadzornika.

"In to kljub temu, da ni sporno, da so podatki zapečateni," je poudaril Soršak in pojasnil, da se je o tem prepričal tudi Bogataj. Ob tem je Soršak dodal, da se zdi uradu vnovično pečatenje nenavadno.

"Že iz načelnih razlogov pa moram povedati, da bomo uporabili vsa pravna sredstva, ker ni primerno, da ovirajo naš postopek, ko ta še ni končan," je poudaril. Dodal je, da je urad pridobil pravno mnenje Inštituta za primerjalno pravo Pravne fakultete v Ljubljani, "ki kaže, da urad dela zakonito". Ob tem je še dejal, da na uradu razmišljajo o ukrepih proti odgovornim osebam informacijske pooblaščenke, tudi proti Pirc Musarjevi.

Vse se je začelo 7. julija
Kot je znano, so uslužbenci UVK-ja 7. julija nenapovedano vstopili v poslovne prostore treh največjih trgovskih družb v Sloveniji. Pri tem so poleg pisne dokumentacije zasegli tudi nekaj elektronske dokumentacije. Na podlagi prijave Mercatorja je prostore urada 10. julija obiskal državni nadzornik za varstvo osebnih podatkov Jože Bogataj in odredil njihovo zapečatenje, dokler informacijski pooblaščenec ne odloči, ali jih uslužbenci urada lahko pregledajo.

Po mnenju Inštituta za primerjalno pravo je bil Bogatajev inšpekcijski nadzor med preiskavo v poslovnih prostorih Mercatorja nepotreben in neutemeljen. Inštitut je bo tem poudaril, da je UVK med preiskavo v Mercatorju, Engrotušu in Sparu Slovenija deloval v skladu z zakonodajo.