Jani Soršak je več podjetjem pred skupščinami odvzel tudi glasovalne pravice. Foto: MMC RTV SLO
Jani Soršak je več podjetjem pred skupščinami odvzel tudi glasovalne pravice. Foto: MMC RTV SLO
Varuh konkurence presenetil trgovce

Uslužbenci urada za varstvo konkurence, ki ga vodi Jani Soršak, so pregledali elektronsko pošto vodilnih v omenjenih podjetjih, posneli so podatke z izbranih računalnikov, v Engrotušu pa so pet računalnikov tudi zasegli. Iskali so elektronsko pošto med trgovci in dobavitelji, s katerimi naj bi se trgovci dogovarjali o končnih cenah.

Akcija zbiranja podatkov in pregledovanja dokumentov se v podjetju Mercator nadaljuje tudi danes.

Uslužbence urada je ob obisku podjetij spremljala tudi policija, kar je trgovce posebej presenetilo, saj so po njihovih besedah v zadnjih mesecih korektno sodelovali z uradom in mu pošiljali vse zahtevane dokumente in pojasnila. Na policiji so pojasnili, da jih je za asistenco pri izvajanju njihovih nalog pisno zaprosil Urad RS-a za varstvo konkurence.

"Asistenca je bila opravljena v skladu z določili 23. člena zakona o policiji, saj je upravičenec pričakoval, da bodo subjekti nadzora (zavezanci) ovirali njihov postopek, ker v predhodnih postopkih niso izpolnjevali zahtev upravičenca," so še sporočili iz policije in dodali, da so bili na vsaki lokaciji navzoči trije policisti.

Spomnimo, da je Urad za varstvo konkurence decembra lani proti podjetjem Spar Slovenija, Engrotuš in Mercator uvedel postopek presoje domnevnega usklajenega omejevanja dobaviteljev pri prodaji izdelkov drugim trgovcem in domnevnega usklajenega odločanja o tem, kdaj smejo dobavitelji povišati svoje cene.

Aprila je začel veljati zakon o preprečevanju omejevanja konkurence, ki uslužbencem urada med preiskavo med drugim dovoljuje, da vstopijo in pregledajo prostore, zemljišča in prevozna sredstva na sedežu podjetja, pregledujejo poslovne knjige in drugo dokumentacijo.

Varuh konkurence presenetil trgovce