Mercator je obtožbe že zavrnil kot neutemeljene. Foto: MMC RTV SLO
Mercator je obtožbe že zavrnil kot neutemeljene. Foto: MMC RTV SLO
Aleksander Svetelšek
Tudi iz Tuša zanikajo ocene, kar nameravajo tudi dokazati. Foto: RTV SLO

V. d. direktorja urada Jani Soršak je dejal, da je postopek moral uvesti, ker je dobil pisno prijavo. Sklep o uvedbi postopka je po Sorškovih besedah urad sprejel zato, ker "določeni dobavitelji trdijo, da če bi sami želeli zvišati cene pri posameznem trgovcu, bi najprej morali prinesti soglasje preostalih dveh trgovcev". Na vprašanje, kakšne posledice ima uvedba postopka na trgovce, pa je odgovoril, da gre zgolj za formalni učinek, torej, da se trgovce preiskuje.

Mercator in Engrotuš: domneve niso utemeljene
Iz največjega slovenskega trgovca so sporočili, da so domneve urada neutemeljene, to pa nameravajo v postopku tudi dokazati. Enako so sporočili tudi iz Engrotuša, iz Spara Slovenija pa za zdaj še nismo dobili komentarja.

Iz Umarja so že pred kratkim sporočili, da je eden izmed razlogov za rast cen tudi vse večja koncentracija na področju trgovine s hrano. Po besedah finančnega ministra Andreja Bajuka pa bi lahko takšna koncentracija vodila v kartelne dogovore.

Uvedba postopka urada za varstvo konkurence je bila tako bolj ali manj pričakovana, saj se je po številnih podražitvah hrane v zadnjem času vsa pozornost usmerila prav v trgovce, ki naj bi domnevno usklajevali cene. Trgovci so sicer ves čas vztrajno zavračali očitke in krivdo pripisovali dobaviteljem.

Delež na trgu odvisen od metodologije raziskave
Omenjeni trije trgovci, zoper katere je varuh konkurence sprožil postopek, imajo po podatkih iz raziskave Gfk Gral Iteo, izvedene novembra lani, skupaj 82,7-odstotni tržni delež. Mercatorjev tržni delež po tej raziskavi znaša 45,8 odstotka, Sparov 20,5 odstotka, Engrotušev pa 16,4 odstotka.

Po raziskavi družbe Valicon, ki jo je naročil Mercator in pred dnevi predstavil javnosti, pa je delež omenjenih trgovcev 67-odstoten. Mercator ima po tej raziskavi, izvedeni v obdobju od 15. novembra do 12. decembra letos, 37-odstotni tržni delež, Spar 17-odstotnega in Engrotuš 13-odstotnega.