Skupno oblikovanje cen izdelkov je kaznivo, opozarja Urad za varstvo konkurence. Foto: EPA
Skupno oblikovanje cen izdelkov je kaznivo, opozarja Urad za varstvo konkurence. Foto: EPA
Trgovinska zbornica Slovenije je trgovce pozvala k treznemu premisleku o situaciji in k odgovornemu ukrepanju. Foto: MMC RTV SLO
Po predlogu naj bi cene hrane in tudi drugih dobrin ostale iste vsaj nekaj mesecev. Foto: MMC RTV SLO
Ponudba za zamrznitev cen
O pobudi Trgovinske zbornice Slovenije
Bodo trgovci za nekaj časa zamrznili cene?

Urad RS za varstvo konkurence se je na pobudo Trgovinske zbornice Slovenije o začasni zamrznitvi cen na trgu odzval z opozorilom. Jani Soršak z urada je za MMC povedal: "Udeleženci na trgu se morajo samostojno odločati o pogojih poslovanja na trgu. Če gre poziv TZS-ja razumeti, da naj trgovci skupno oblikujejo maloprodajne cene, bi lahko ravnanje trgovcev, v kolikor bi seveda pozivu sledili, označili za usklajeno ravnanje, s čimer bi ti lahko kršili 5. člen ZPOmK."

Soršak še meni: "Za UVK pa je v vsakem primeru sporen poziv trgovcem, da naj dobaviteljem zavrnejo zahtevke za zvišanje cen. Od TZS-ja smo že zahtevali pojasnila v zvezi z navedenim pozivom."

TZS: Zamrznitev le skrajni ukrep
Trgovinska zbornica je zamrznitev cen predlagala le kot skrajni ukrep, je za MMC povedala izvršna direktorica Mariča Lah. Pojasnila nam je, da je poziv Trgovinske zbornice Slovenije k stabilizaciji cen nastal že februarja v okviru posveta o pritiskih in vplivih politike na trgovinsko dejavnost, upravni odbor trgovinske zbornice pa ga je sprejel v četrtek na seji, ki je potekala za zaprtimi vrati. Poudarila je, da so se pogovarjali o stabilizaciji cen, o popolni zamrznitvi pa pravi: "Upravni odbor se je do pobude pozitivno opredelil, podpira jo, vendar le kot skrajni ukrep."

Slovenski proizvajalci v slabšem položaju
Povedala nam je še: "Danes bomo poskušali prek kmetijsko-živilske zbornice preanalizirati situacijo in jo predstaviti ministru Vizjaku. Analiza je namreč pokazala, da bi zamrznitev cen pahnila slovenske proizvajalce v podrejeni položaj v primerjavi s tistimi v tujini." Na vprašanje, ali lahko po koncu obdobja zamrznjenih cen pričakujemo še večje podražitve, pa je Lahova dejala: "Upam le, da bo zmagala modrost."

Trgovci jih podpirajo
TZS je k stabilizaciji cen pozval vse trgovce, ne le tistih, ki prodajajo prehrambne izdelke in izdelke za vsak dan, saj pravijo, da bodo tako zaščitili kupce in obenem izboljšali ugled trgovinske dejavnosti v Sloveniji. Pobudo, ki naj bi jo izvajali tako, da bodo zavračali nadaljnje podražitve pri dobaviteljih, podpira večina trgovcev, med njimi tudi vsi največji.

K sodelovanju pozivajo tudi vlado
Trgovinska zbornica pa opozarja, da mora pri zamrznitvi cen sodelovati tudi vlada z ministroma Vizjakom in Bajukom na čelu in pa seveda proizvajalci, ki jih trgovci krivijo za visoko rast cen. Koliko časa bo zamrznitev cen trajala, še ni določeno, najverjetneje pa bo to nekaj mesecev. Pri tem trgovci opozarjajo, da lahko zavračanje novih cen še poslabša stanje - kot primer navajajo zadrževanje cen ob prehodu na evro, ki je po njihovem mnenju tudi eden izmed krivcev za tako visoko lansko inflacijo.

Na ministrstvu za gospodarstvo po besedah Tanje Bakan Rožič z ministrstva "ne dajejo prednosti nobenemu od partnerjev na trgu". Predsednica Zveze potrošnikov Slovenije Breda Kutin pa je ob tem izrazila bojazen, da se ne bi s tem ponovilo stanje po uvedbi evra v Sloveniji, ko so opozarjali zlasti na drugi val podražitev. "Ko so se podražitve v večjem paketu zgodile skupaj z zunanjimi vplivi, smo poslušali trgovce: Kaj ste pa pričakovali, če so bile pa cene toliko časa zamrznjene," je dejala.

Spar: Radikalni ukrepi niso uspešni
V podjetju Spar Slovenija so nam sporočili: "Podpiramo sklep upravnega odbora, da skušamo najti skupni jezik z dobavitelji in z vlado s ciljem omejiti inflacijo." Kar zadeva zadrževanje cen, pa v Sparu menijo, da so to "radikalni ukrepi, za katere preteklost kaže, da še nikoli niso bili dolgoročno uspešni".

Mercator: Pobudo podpiramo
Iz trgovskega podjetja Mercator so nam sporočili, da podpirajo pobude, ki so v korist porabnikov, tudi pobudo Trgovinske zbornice Slovenije. "Opozarjamo pa, da smo že doslej z vsemi mehanizmi, ki jih imamo na razpolago, blažili vpliv povišanja cen in da bomo še naprej v sodelovanju z dobavitelji iskali najboljše rešitve v korist kupcev." so še pripisali.

Druge odgovore še pričakujemo.

T. K.

Ponudba za zamrznitev cen
O pobudi Trgovinske zbornice Slovenije
Bodo trgovci za nekaj časa zamrznili cene?