Foto:
Foto:

Finančni minister Dušan Mramor je dejal, da vlada nima več maneverskega prostora, da bi s trošarinami blažila skoke cene nafte.

Neosvinčeni 95-oktanski motorni bencin je dražji za 4,7 tolarja in liter stane 207,2 tolarja, neosvinčeni 98-oktanski bencin je prav tako dražji za 4,7 tolarja, za liter je treba odšteti 212 tolarjev, dizelsko gorivo se je podražilo kar za 6,2 tolarja, na 180,1 tolarja za liter, kurilno olje pa je dražje za 3,6 tolarja, liter stane 102 tolarja.

UMAR: Dvig cen nafte ne bo vplival na inflacijo
Po napovedih Urada za makroekonomske analize in razvoj dvig cen ne bo vplival na stopnjo inflacije, prekinitev smernic njenega umirjanja pa ne bo ogrozila vladnega cilja, da se v prihodnjih mesecih vključimo v sistem deviznih menjalnih tečajev ERM2 in da v letu 2005 dosežemo stopnjo rasti cen, skladno z maastrichtskimi merili. Dvig cen nafte namreč pomeni asimetrični šok, ki vpliva tudi na smernice v drugih evropskih državah, zato se tudi položaj naše države v smislu padca konkurenčnosti ali česa podobnega ne bo poslabšal.

Države članice Opeca za zdaj ne nameravajo povečati količine dnevno načrpane nafte, je pa to napovedala Savdska Arabija. Ta ukrep naj sicer ne bi vplival na znižanje cen nafte na svetovnih trgih.