Pierpaolo Cerani je bil do februarja direktor družbe Kolonel, v katerem naj bi lastniški delež imela tudi Adrijana Starina Kosem. Foto: MMC RTV SLO/Ksenja Tratnik
Pierpaolo Cerani je bil do februarja direktor družbe Kolonel, v katerem naj bi lastniški delež imela tudi Adrijana Starina Kosem. Foto: MMC RTV SLO/Ksenja Tratnik

Italijanski poslovnež Pierpaolo Cerani je 30-odstotni delež družbe Kolonel, ki ga je kupil julija lani, konec lanskega leta prodal družbi Atka-Prima. Cerani je za časnik Dnevnik dejal, da je bila v času, ko je prodajal svoj delež, 30-odstotna lastnica Kolonela tudi Adrijana Starina Kosem, ki naj bi delnice kupila od družbe Atka-Prima.

Starina Kosmova zanika lastništvo
Starina Kosmova, nekdanja državna sekretarka vlade Janeza Janše, nato pa prva upravnica časopisne hiše Delo in sodelavka Boška Šrota, Ceranijeve navedbe zanika.

Uradna lastniška struktura družbe Kolonel sicer ni znana, saj so delnice družbe izdane na prenosnika. Atka-Prima je svoj delež družbe konec preteklega leta prodala, družba pa naj bi imela po podatkih Klirinško-depotne družbe KDD le še dva lastnika, piše Dnevnik. Vsak od njiju naj bi bil lastnik polovice Kolonela. Domnevo o dveh lastnikih bi lahko potrdile tudi navedbe direktorice kolonela Anje Musar Kalan, ki je dejala, da je Atka-Prima svoj delež prodala imetnikoma, od katerih nobeden nima kontrolnega deleža, kar bi lahko pomenilo, da je lastništvo družbe polovično, še piše Dnevnik.

Spor in kazenska ovadba?
Kolonel ter nekdanji deležnik in nekdanji direktor Pierpaolo Cerani sta sicer v sporu zaradi domnevno spornega nakupa 10-odstotnega deleža družbe Diaco, za katerega je Cerani v imenu Kolonela odštel 1,5, milijona evrov. Kolonel namreč meni, da Cerani tega posla ne bi smel skleniti brez pooblastila nadzornega sveta, zato tako uprava kot nadzorni svet ta nakup izpodbijata in zahtevata vračilo kupnine. Zoper Ceranija naj bi vložili tudi kazernsko ovadbo, o kateri pa on ne ve ničesar.