Izkopavanja bodo začeli na izolski strani. Foto: MMC RTV SLO
Izkopavanja bodo začeli na izolski strani. Foto: MMC RTV SLO

Trenutno poteka sidranje terena oziroma okrepitev brežine, prihodnji mesec pa naj bi delavci zgradili vhodne portale. Če bodo vremenske razmere ugodne, se bo vrtanje predora začelo še pred prvomajskimi prazniki. Kot kaže, se bodo 2.200 metrov dolge predorske cevi zaradi ugodnejših geomehanskih razmer najprej lotili z izolske strani, je za TV Slovenija poročal Edi Mavsar.

Tehnični vodja Enver Šilić je med drugim povedal, da so se odločili za tehnologijo rezanja, čeprav v Sloveniji uporaba rezalnih strojev pri takih gradnjah ni običajna.

Predor tik pod temelji hiš
Podatki o gradnji so sicer bistveni predvsem za same prebivalce Markovca, kjer bo predor na nekaterih delih potekal le dobrih deset metrov pod temelji stanovanjskih objektov.

Gradbinci bodo delali 24 ur na dan, vse sobote, nedelje in praznike. Na štirih deloviščih bo skupno delalo nekaj nad 400 delavcev. Na dan naj bi napredovali za tri metre, pri čemer bodo predorske cevi s posebno mehanizacijo napadli kar s štirih strani.

Delali bodo 32 mesecev
Gradbena dela bodo potekala predvidoma 32 mesecev, k čemur bo treba prišteti še šest mesecev za montažo elektrostrojne opreme. Če bo projekt stekel brez zapletov, bodo prvi avtomobili skozi predor zapeljali spomladi 2013.

Gradnja predora bo stala nad 60 milijonov evrov.