Zaposleni v Steklarski novi še upajo na srečen konec. Foto: MMC RTV SLO
Zaposleni v Steklarski novi še upajo na srečen konec. Foto: MMC RTV SLO
Rešitelji Steklarske nove delavci?

V družbi Steklarska nova kljub izteku roka, ki ga je sodišče družbi v stečaju naložilo za dokončanje vseh nujnih poslov, še niso ugasnili peči. Jo bodo z najemom rešili delavci?

Stečajni upravitelj podjetja Štefan Rola pravi, da bodo z dokončnim zaprtjem počakali še kakšen dan, medtem pa naj bi postalo jasno, ali bodo podjetje morebiti najeli delavci. "Trenutno čakamo na to, da delavci, ki so se sami organizirali, uspejo zagotoviti garancije za zagon proizvodnje. Obljubljeno jim je, da bodo omenjeno garancijo, ki bo zagotavljala, da so sposobni financirati svoje načrte za ohranitev podjetja oz. pokriti stroške najema, dobili do srede, če pa tega do takrat ne bo, potem se bomo dokončno odločili za ugašanje peči," je dejal.

Špekulacije o povezavi z Luminosom
Delavski prevzem steklarne pa ni nujno edina možnost za ohranitev podjetja, saj se zadnje dni pojavljajo tudi namigi o povezovanju Steklarske nove z bistriško družbo Luminos, kjer so delavci pretekli teden zaradi neizplačanih plač prav tako pripravili stavko. Tudi Luminos se je namreč znašel na robu prepada.

Rola o tem ne ve veliko povedati, ve le, da so se delavci dobili na pogovorih s predstavniki Luminosa, a sam v zvezi s tem ni prejel nobene konkretne ponudbe. Poleg tega dvomi, da ima bistriška družba v tem trenutku za to dovolj kapitala.

Pečečnik izstopil iz igre
Spomnimo še, da je bil do pred kratkim v igri za najem rogaške steklarne podjetnik Joc Pečečnik s svojo družbo GSA, a je pretekli teden od svoje namere odstopil. Kot je pojasnil, se je načrtu odpovedal zaradi razhajanj z zaposlenimi v konceptu bodočega poslovnega modela.

Rešitelji Steklarske nove delavci?