Največji porast povpraševanja po delovni sili je bil v trgovini. Foto: Reuters
Največji porast povpraševanja po delovni sili je bil v trgovini. Foto: Reuters

V drugem četrtletju je bilo skupno razpisanih skoraj 20.000 prostih delovnih mest ali za 2,8 odstotka manj kot četrtletje prej. Povpraševanje po novi delovni sili je na skupni ravni ostalo veliko, a se je število prostih delovnih mest spustilo pod 20.000. Nazadnje je bilo pod to mejo v prvem četrtletju leta 2021, ko je bilo prostih nekaj več kot 16.300 delovnih mest, je sporočil statistični urad.

Največje povpraševanje v trgovini, zdravstvu in socialnem varstvu

Obseg povpraševanja po novi delovni sili se je med 18 področji dejavnosti povečal v petih. Največji porast je bil v trgovini ter v zdravstvu in socialnem varstvu. Po drugi strani so bili pri iskanju nove delovne sile nekoliko bolj zadržani delodajalci v gostinstvu, saj se je število prostih delovnih mest na tem področju zmanjšalo za skoraj 290, na nekaj manj kot 1600.

Tudi v medletni primerjavi je povpraševanje po novi delovni sili upadlo, saj je bilo prostih delovnih mest za 14,3 odstotka manj. Njihovo število se je zmanjšalo na 13 področjih dejavnosti in povečalo v petih. Največji medletni upad so zaznali v drugih raznovrstnih poslovnih dejavnostih, sledilo je gradbeništvo. Medletna rast je bila s 169 prostimi delovnimi mesti več najizrazitejša v zdravstvu, sledile so kulturne, razvedrilne in rekreacijske dejavnosti.

V drugem četrtletju je bilo zasedenih skoraj 807.300 delovnih mest. 81,6 odstotka jih je bilo pri delodajalcih z 10 ali več zaposlenimi. Število zasedenih delovnih mest se je v primerjavi s četrtletjem prej zmanjšalo za 600. Najizraziteje je upadlo v predelovalnih dejavnostih (za nekaj več kot 800) in gradbeništvu (za skoraj 390). Število zasedenih mest je v medletni primerjavi upadlo za približno 2000 ali za 0,2 odstotka.

Struktura po področjih dejavnosti pokaže, da je bila četrtina vseh zasedenih delovnih mest v predelovalnih dejavnostih, 13 odstotkov v trgovini in skoraj desetina na področju dejavnosti izobraževanje. Sledili sta področji zdravstvo in gradbeništvo.

Stopnja prostih delovnih mest se je znižala. Najvišja ali 5,3-odstotna je bila v gradbeništvu, sledilo je gostinstvo s 4,8 odstotka. Pri delodajalcih z 10 ali več zaposlenimi je znašala dva odstotka in je ostala enaka kot četrtletje prej. Najvišja, 4,2-odstotna, je bila v gostinstvu, sledile so druge raznovrstne poslovne dejavnosti s 3,9 odstotka. V drugem četrtletju je bilo skupno razpisanih skoraj 20.000 prostih delovnih mest ali za 2,8 odstotka manj kot četrtletje prej.