NLB, Luka Koper in Zavarovalnica ostanejo v lasti države, je odločila vlada. Foto: MMC RTV SLO
NLB, Luka Koper in Zavarovalnica ostanejo v lasti države, je odločila vlada. Foto: MMC RTV SLO

Kapitalska in Odškodninska družba bosta morali deleže teh podjetij prenesti na državo, preostale deleže pa v skladu z zahtevami OECD-ja prodati. Slovenija si namreč prizadeva za vstop v to organizacijo, ki pa našo državo že dlje časa opozarja na nepregledno vplivanje države na družbe v posredni lasti Republike Slovenije, je zapisano v predlogu zakona.

Vzrok za zakon so zahteve OECD-ja
Preprosteje povedano, to pomeni, da se mora iz gospodarskih družb umakniti, zato bosta tako Kad kot Sod v naslednjih treh letih svoje premoženje (razen treh omenjenih) prodajala. Vrednost deležev treh strateških naložb država ocenjuje na 340 milijonov evrov. V primeru Zavarovalnice Triglav iz prenosa izvzete delnice, ki jih mora Sod hraniti v korist upravičencev lastninskega preoblikovanja zavarovalnice.


Še lista 'rezerviranih' podjetij
Vendar pa si je država ustvarila še eno listo podjetij, za katera se bo v prihodnjih dveh letih odločila, ali želi deleže Kada in Soda uvrstiti med svoje strateške naložbe. To so Nova kreditna banka Mariboer (NKBM), Aerodrom Ljubljana, Telekom Slovenije, Petrol, Krka in Pozavarovalnica Sava. Deležev v teh družbah Kad in Sod ne bosta prodajala, saj si je država v skladu z predlogom zakona pridržala pravico, da lastništvo v dveh letih po sprejemu zakona prenese na državo. Vrednost teh naložb je ocenjena na milijardo evrov.

Kad se bo preoblikoval v zavarovalnico
Kad se po preoblikovanju ne bo več ukvarjal s pokojninsko dejavnostjo, ampak bo ustanovil novo zavarovalnico, na katero bodo prenesli pokojninske sklade in njihovo premoženje. Sprememb za zavarovance in delodajalce, ki plačujejo dodatno pokojninsko zavarovanje, ne bo. Novoustanovljena zavarovalnica bo delovala kot delniška družba, katere edini ustanovitelj in delničar bo v trenutku delitve Kad, je zapisano v predlogu zakona. Osnovni kapital zavarovalnice bo znašal 152.250.000 evrov.

Predlog zakona bo v javni obravnavi le do 5. marca, saj gre za nujni postopek obravnave.