Na borzah že mesec dni indeksi le padajo. Foto: EPA
Na borzah že mesec dni indeksi le padajo. Foto: EPA

Svetovno gospodarstvo naj bi se prvič v zadnjih 60. letih skrčilo, kriza pa naj bi v državah razvoju v revščino pahnila še najmanj 46 milijonov ljudi. Kot poroča dopisnica RTV Slovenija iz Washingtona Vlasta Jeseničnik, naj bi se industrijska proizvodnja po svetu do sredine leta v primerjavi z lansko znižala za najmanj 15 odstotkov, pričakovati pa je tudi največje zmanjšanje svetovne trgovine v zadnjih 80 letih.

Strokovnjaki Svetovne banke so v poročilu države članice skupine G20, ki združuje najbolj razvite države in hitro rastoča gospodarstva, opozorili, da bo imela finančna kriza, ki se je začela s krizo na ameriškem nepremičninskem trgu, za države v razvoju dolgoročne posledice, ki se že kažejo. Zmanjšal se je izvoz, zmanjšale so se tuje naložbe, najemanje posojil je težje, svoje pa dodajajo še padajoče cene surovin. Gospodarstvo se upočasnjuje v 94 od 116 držav v razvoju, samo 30 držav pa naj bi imelo dovolj sredstev za oblikovanje lastnih stimulacijskih svežnjev za zagon gospodarstva.

Svetovna kriza zahteva svetovne rešitve, je dejal predsednik Svetovne banke Robert Zoellick in dodal, da je treba vlagati v infrastrukturo, mala in srednja podjetja, da bi se izognili izbruhu socialnih in političnih nemirov. Ti so sicer že zajeli predvsem vzhodnoevropske države, o čemer smo že poročali.

Svetovna banka je najbolj razvite države pozvala k ustanovitvi posebnega sklada za pomoč državam v razvoju, za katerega naj bi namenile dodatnih 0,7 odstotka sredstev, ki jih nameravajo porabiti za oživitev lastnih gospodarstev.

K. T.