Telekomu bo, če oz. ko bo odločba pravnomočna, grozilo okoli 70 milijonov evrov kazni, je izračunal Dnevnik. Vendar bodo še večja težava tožbe konkurentov Simobila in Tušmobila. Foto: BoBo
Telekomu bo, če oz. ko bo odločba pravnomočna, grozilo okoli 70 milijonov evrov kazni, je izračunal Dnevnik. Vendar bodo še večja težava tožbe konkurentov Simobila in Tušmobila. Foto: BoBo
UVK: Telekom kršil zakonodajo

Telekomu Slovenije zaradi kršenja protimonopolne zakonodaje tako grozi globa do 10 odstotkov letnega prometa, je poročal časopis Dnevnik. Urad za varstvo konkurence je v odločbi, ki še ni pravnomočna, ugotovil, da je največji mobilni operater leta 2008, ko ga je vodil Klavdij Godnič, brez poslovnega načrta in izračunov postavil prenizke cene, s katerimi je izrival tekmece, in na ta način ustavil beg predvsem mladih naročnikov h konkurenci.

S tem je Mobitel (zdaj del Telekoma) kršil 9. člen zakona o preprečevanju omejevanja konkurence in 102. člen pogodbe o delovanju Evropske unije, je še ugotovil urad in v odločbi pojasnil, da so bili prirastni prihodki paketa Itak Džabest nižji od prirastnih stroškov, ki jih je imel Telekom Slovenije s povprečnim naročnikom, oziroma, ki bi jih imel enako učinkovit konkurent. Zaradi tega je obstajala verjetnost izrinjanja konkurentov s trga.

Izjavo Darinke Pavlinič Kamien iz Telekoma za informativno oddajo Radia Slovenija Danes do trinajstih lahko poslušate tukaj.

"S paketom Itak Džabest nismo kršili pravil"
Iz Telekoma Slovenije so prek spletnih strani Ljubljanske borze sporočili, da so odločbo urada za varstvo konkurence prejeli v sredo in da jo preučujejo. Ob tem so poudarili, da očitanih kršitev niso storili, kar nameravajo dokazati tudi v sodnem postopku. Darinka Pavlinič Kamien iz Telekoma je za Radio Slovenija poudarila, da Telekom posluje skladno z veljavno zakonodajo. "Prepričani smo, da s paketom Itak Džabest nismo kršili pravil varstva konkurence, kar smo z ekspertizami domačih in tujih strokovnjakov tudi dokazovali."

Kazen do 70 milijonov, tožb za pol milijarde
Telekom se lahko sicer na odločbo urada pritoži na vrhovno sodišče, a če operaterju ne uspe, bo sledil prekrškovni postopek. Čeprav Telekom še ni objavil rezultatov za lani, časopis Dnevnik predvideva, da bi lahko globa dosegla do 70 milijonov evrov.

Vendar bi lahko Telekom Slovenije bolj kot globa varuha konkurence skrbele tožbe, ki sta jih v zadnjih tednih v pričakovanju zanju ugodne odločbe začela vlagati konkurenta, Simobil in Tušmobil. Družbi od nacionalnega operaterja zahtevata skoraj pol milijarde evrov odškodnine. Simobil v dveh tožbah 413 milijonov evrov, Tušmobil pa 86 milijonov evrov, še piše Dnevnik.

V Tušmobilu so za STA pojasnili, da odločbe urada še niso videli, zato je ne morejo komentirati. Pri tem pa poudarjajo, da je urad že v povzetkih relevantnih dejstev ugotavljal kršitve Mobitela oz. Telekoma Slovenije, "zato bi po vseh teh letih dejanska izdaja odločbe predstavljala pomembno potrditev naših ugotovitev".

UVK: Telekom kršil zakonodajo