Predpise so v nekaterih primerih upoštevali bolj površno. Foto: RTV SLO
Predpise so v nekaterih primerih upoštevali bolj površno. Foto: RTV SLO
Vlada se je pred časom odločila za privatizacijo Telekoma. Obdržala bo le 25-odstotni delež. Foto: RTV SLO
Telekom bo svoj odgovor računskemu sodišču posredoval v predpisanem roku. Foto: RTV SLO

Napake je računsko sodišče, ki je družbo pod drobnogled vzelo na predlog poslancev SDS-a in NSi-ja v prejšnjem sklicu parlamenta, našlo pri stroških svetovalnih in trženjskih storitev, amortizaciji, plačah, donacijah za humanitarne in podobne namene ter odškodninah.

Številne nepravilnosti pri plačilih
Od januarja 1998 do decembra 2000 je Telekom članom uprave izplačal 18,4 milijona tolarjev preveč. Uprava je brez soglasja vladne komisije prejela tudi nagrade, za izredno delovno uspešnost in božičnico v skupnem bruto znesku 12,8 milijona tolarjev, za projektno delo pa še 16,4 milijona tolarjev.

Enemu članu uprave so eno leto poleg redne mesečne plače izplačevali še osebni prejemek v bruto znesku 5,7 milijona tolarjev na podlagi pogodbe o poslovodenju.

Članom uprave vse do decembra 2002 tudi niso obračunavali približnega zneska za uporabo službenega vozila, s čimer je bila družba dodatno oškodovana še za milijon tolarjev.

In druge kršitve
V več primerih je Telekom tudi kršil zakon o javnih naročilih, tri naročila za storitve nad predvideno ceno je tako oddal brez javnega razpisa, pri četrtem pa po mnenju računskega sodišča ni dovolj skrbno preveril cene. Računsko sodišče je pri poslovanju Telekoma odkrilo tudi več kršitev internih aktov.

Telekom mora odgovoriti
Zaradi ugotovljenih nepravilnosti je računsko sodišče od Telekoma zahtevalo odzivno poročilo, v katerem mora opisati postopke in ukrepe za zagotovitev doslednega izvajanja določil internih aktov o nabavnem poslovanju. Od maja 2001, ko je bil sprejet zakon o telekomunikacijah, je namreč Telekom zavezan samo z internimi akti.

Telekom se je že odzval
Na poročilo računskega sodišča se je že odzval Telekom, ki trdi, da so nekatere nepravilnosti že odpravili neodvisno od revizijskega postopka, druge pa že v času postopka.