Družba Pearson je bila skoraj 60 let lastnica The Economista. Foto: Reuters
Družba Pearson je bila skoraj 60 let lastnica The Economista. Foto: Reuters

Družba Pearson se bo od svojega 50-odstotnega deleža poslovila za 469 milijonov funtov, kar je približno 656 milijonov evrov. Nekaj več kot polovico svežnja, dobrih 27 odstotkov, bo za 227,5 milijona funtov odkupila italijanska investicijska družba Exor, finančni holding italijanske družine Agnelli, ki ima v lasti že slabih pet odstotkov Economista.

Preostale delnice, ki jih prodaja Pearson, bo za 182 milijonov funtov kupila skupina Economist. Pearson, ki je prejšnji mesec japonskemu podjetju Nikkei prodal svoj delež v dnevniku Financial Times, se po napovedih uprave usmerja na področje izobraževanja.

Izvršni direktor Exorja John Elkann je dejal, da je prepričan o razvojnih možostih tednika predvsem na področju digitalizacije medijske industrije.

Družina Agnelli, v Italiji slovita predvsem po avtomobilskem podjetju Fiat in lastništvu prvoligaškega nogometnega kluba Juventus, že ima deleže v različnih medijskih podjetjih: Bantham Books, Random House, Le Monde in italijanskih Rcs MediaGroup, ki izdaja največji italijanski dnevnik Corriere della sera, ter Italiana Editrice, izdajateljici torinskega dnevnika La Stampa.