"Jasno je, da nobena sredstva Istrabenza niso bila uporabljena za njegovo lastniško konsolidacijo, kot tudi, kaj je za Istrabenz poomenil velik padec vrednosti na svetovnih borzah. Res je vprašanje, zakaj prav Petrol, ki je na sodišču dosegel posebni reviziji, ki ima predstavnike v nadzornem svetu in ima na razpolago vse informacije, ponovno predlaga posebno revizijo za vodenje posameznih poslov, tokrat kar za pet let," izpostavlja Bavčar. Foto: MMC RTV SLO
Istrabenz
MDS predlaga, da naj skupščina pooblasti nadzorni svet koprske družbe, da izbere priznano revizijsko hišo na osnovi javnega zbiranja ponudb, pri čemer to ne sme biti revizijska hiša, ki je že izvajala preglede in svetovanja v Istrabenzu. Foto: MMC RTV SLO

Vodstvo je na predlog društva Mali delničarji - skupaj smo močnejši (MDS) razširilo dnevni red skupščine, sklicane za 27. maj, kar je podprl tudi največji lastnik koprske družbe, Petrol, ki ima v Istrabenzu 32,6-odstotni lastniški delež.

Dodatna revizija in vložene tožbe
MDS predlaga, da skupščina imenuje posebnega revizorja, ki naj preveri postopke vodenja posameznih poslov družbe, vključno s posli povečanja ali zmanjšanja osnovnega kapitala v zadnjih petih letih, zaradi katerih je Istrabenzu nastala nepopravljiva škoda in ga privedla do insolventnosti. A revizije po njihovih besedah ne sme voditi revizijska hiša, ki je že izvajala preglede in svetovanja v zadnjih petih letih v Istrabenzu.

V MDS-u predlagajo tudi, da vodstvo Istrabenza na podlagi izsledkov revizije posameznih poslov, iz katerih izhaja morebitni sum povzročitve nepopravljive škode za družbo, v šestih mesecih po skupščini vloži tožbo za povrnitev škode, ki so jo družbi povzročili nekdanji prvi mož Igor Bavčar in nekdanji prvi nadzornik Janko Kosmina ter drugi člani nadzornega sveta.

O morebitnih tožbah bodo torej odločili delničarji, za kar se uprava in nadzorni svet po reviziji nakupa Petrolovih delnic v letih 2007 in 2008 ter prodaje delnic Maksime Holding v letu 2006 nista odločila. Skupščini tudi predlagata, da ne vloži odškodninskih tožb.

Bavčar: Nadaljevanje lova na čarovnice
Oglasil se je tudi Bavčar, ki pravi, da da so bile v zvezi z vodenjem poslov že opravljena izredna revizija in še dve posebni reviziji, ki niso ugotovile škode, zato se je uprava odločila predlagati, da skupščina ne vloži tožb. "Mar ni že v dejstvu, da v predlaganem sklepu omenja le mene in nekdanjega predsednika nadzornega sveta, upravo in nadzorni svet pa so v petih letih sestavljali tudi drugi ljudje, očitno le nadaljevanje politične gonje zoper mene?" se sprašuje Bavčar.

Prepričan je tudi, da je Petrolova podpora predlogu "nadaljevanje lova na čarovnice". "Pri vsem tem je političnim botrom seveda vseeno, da družbi povzročajo dodatne stroške, za katere bo moral nekdo odgovarjati." Bavčarju se tudi postavlja vprašanje, čigave interese v resnici zastopata Petrol in njegov predsednik uprave Aleksander Svetelšek, ki je, tako Bavčar, že v Istrabenzovem procesu pogajanj z bankami večkrat prelomil besedo in skoraj pripeljal Istrabenz v stečaj.

"So tudi tokrat botri tisti, ki so se javno zavzemali za stečaj Istrabenza, od Zorana Jankovića do ministra za gospodarstvo Mateja Lahovnika, in tisti, ki jih kot potencialne prodajalce Istrabenzovih naložb omenjajo mediji, recimo odvetniška pisarna Senica?" se še sprašuje.