Širši newyorški delniški indeks S&P 500 je trenutno 28,5 odstotka nad 12-letnim dnom, doseženim 9. marca, a še vedno je okrog štiri odstotke nižje kot na začetku leta. Foto: EPA
Širši newyorški delniški indeks S&P 500 je trenutno 28,5 odstotka nad 12-letnim dnom, doseženim 9. marca, a še vedno je okrog štiri odstotke nižje kot na začetku leta. Foto: EPA
V petek so v Tokiu občutno pridobivale delnice proizvajalcev zabavne elektronike. Sonyjeve delnice so se podražile za šest odstotkov, Sharpove in Hitachijeve za devet.
V pričakovanju objave dobrih poslovnih rezultatov so Applove delnice v petek porasle na 123 dolarjev. Foto: Reuters

Z rezultati poslovanja v prvem četrtletju so presenetile predvsem največje ameriške banke, ki so očitno dobičkonosne, če se le preveč ne zapletajo v "sumljive" derivate. Nazadnje je boljše rezultate od napovedi sporočil Citigroup (prihodek je dosegel 24,8 milijarde dolarjev), ki pa se v nasprotju z bankami Morgan Stanley in JPMorgan le ni mogel izogniti izgubi v prvem trimesečju. Tudi podjetja iz drugih panog presenečajo (v zadnjih dneh General Electric, Google), res pa je, da so bila pričakovanja postavljena zelo nizko.

Smo res že priča dolgotrajnejšemu vzponu?
Delniški indeks Dow Jones (8.131 točk) je zadnji teden pridobil 0,6 odstotka, če gledamo njegovo gibanje po 9. marcu, pa tako silovite rasti v šesttedenskem obdobju (Dow je poskočil za 22,7 odstotka) ni bilo že 71 let! Večina meni, da je najhuje mimo, vendar se hkrati vsi zavedajo, da to še ne pomeni, da je težav konec. Največja dilema ta hip je, ali gledamo le rast znotraj medvedjega trenda (v tem primeru bo trg kmalu spet kakih 10-20 odstotkov nižje) ali pa je to začetek dolgotrajnejšega vzpona.

Vodafone ima še ogromno prostora za rast
Popravlja se tudi zaupanje potrošnikov. V ZDA je po zadnjih podatkih univerze v Michiganu zaupanje poraslo najvišje po septembru, ko se je s padcem banke Lehman Brothers Wall Street začelo sesuvati. Vodilne evropske borze so v tem tednu poskočile za 4,7 odstotka. Finski proizvajalec mobilnikov Nokia opaža, da se povpraševanje spet vrača, medtem ko analitiki pri Morgan Stanleyju verjamejo, da imajo Vodafonove delnice še 45 odstotkov prostora za rast. V petek so se delnice Vodafona podražile za skoraj štiri odstotke.

Dow Jones: 8.131
Nasdaq: 1.673
FTSEurofirst 300: 814,69 DAX30: 4.676
FTSE100: 2.096
Lahka nafta: 50,26
Zlato: 867,89
EUR/USD: 1,3041
USD/JPY: 99,065
EUR/CHF: 1,5197

Kaj bo Trichet povedal 7. maja?
Vrednost evra je padla na dobrih 1,30 dolarja. Veliko krivde nosijo slabi obeti za evropsko gospodarstvo in delno tudi predsednik Evropske centralne banke Jean Claude Trichet. V Tokiu je povedal, da ceni besednjak ameriških kolegov, ki pravijo, da je močan dolar v njihovem interesu. Hkrati je posvaril pred nevarnostjo inflacije. V tem trenutku se sicer svet bolj spopada z deflacijo, toda ko se bodo gospodarstva postavila na noge, bo presežna likvidnost centralnim bankam povzročala glavobole. ECB naj bi na sestanku 7. maja sporočil, za kakšne neobičajne ukrepe se bo odločil, bi pomagati evropskim gospodarstvom.

Krka obstala pri 52 evrih
Na Ljubljanski borzi še vedno ni čutiti, da tujina občutno pridobiva. Slovenski borzni indeks (3.578) se je zadnji teden zvišal za 0,6 odstotka, tako da je zdaj pet odstotkov nad šestletnim dnom, doseženim 10. marca. Krka ostaja najprometnejša, a nikakor ne zmore narediti korak naprej in "vegetira" pri okrog 52 evrih. Po dobrih dveh tednih so v petek vnovič trgovali z delnicami Istrabenza, ki so padle še za dvajset odstotkov. Tečaj Intereurope je le še 5,40 evra in se je samo v tem mesecu znižal že za četrtino.

T. O.