Danilo Türk je optimističen o evropski poti Črne gore. Foto: MMC RTV SLO
Danilo Türk je optimističen o evropski poti Črne gore. Foto: MMC RTV SLO
Türk na obisku v Črni gori

udeležilo 250 gospodarstvenikov obeh držav. Türk je prepričan o črnogorski poti v EU.

Kot je v nagovoru gospodarstvenikov dejal predsednik Türk, imata Slovenija in Črna gora spodobno blagovno menjavo, še intenzivnejše pa je sodelovanje na področju naložb.

Türk je izrazil prepričanje, da bo Črna gora za Hrvaško naslednja država z območja nekdanje Jugoslavije, ki bo postala članica Unije. "Črna gora je prišla daleč v dosedanjih korakih, marsikaj jo še čaka, ampak za to so pogajanja, problemi, ki ovirajo določitev začetka datuma pogajanj, pa so rešljivi," je poudaril.
Izrazil je tudi zadovoljstvo ob današnji slovensko-črnogorski poslovni konferenci, ki je bila po njegovih besedah eden največjih dogodkov te vrste v Črni gori. Ob tem je izrazil pričakovanje, da bo konferenca prinesla konkretne rezultate in poglobila gospodarsko sodelovanje med državama.

Poslovne konference v letoviškem kraju Miločer se je udeležilo okoli 160 črnogorskih gospodarstvenikov in 109 predstavnikov 92 slovenskih podjetij. Kot je dejal Türk, je to za Rusijo največja gospodarska delegacija, ki ga je kdaj spremljala na obisku v tujini.

Priložnost za naša podjetja
Črnogorski predsednik Filip Vujanović je poudaril, da je Črna gora za tuje naložbenike zelo atraktivna država, med prednostmi pa je poudaril konkurenčen davčni sistem, enostaven postopek ustanavljanja podjetij in skupno evropsko valuto evro.
Kot priložnost za slovenska podjetja je omenil tudi skorajšnji podpis prostotrgovinskega sporazuma z Rusijo, s katerim bodo črnogorski izdelki pri izvozu v Rusijo oproščeni carine.

Slovenija je eden večjih tujih naložbenikov v Črni gori, kjer je bilo doslej za 170 milijonov evrov slovenskih neposrednih naložb. Blagovna menjava med državama je lani znašala 106 milijonov evrov, kar jo postavlja na 35. mesto slovenskih trgovinskih partneric.

Türk na obisku v Črni gori