Türk je Slovenijo opisal kot finančno središče Zahodnega Balkana, ki išče nove oblike povezovanj in skupnih projektov in za vlaganje v projekte doma in v regiji, s čimer bi si s pridobitvijo novih partnerstev na Bližnjem vzhodu in drugod v Aziji zagotovila finančno stabilnost. Foto: EPA
Türk je Slovenijo opisal kot finančno središče Zahodnega Balkana, ki išče nove oblike povezovanj in skupnih projektov in za vlaganje v projekte doma in v regiji, s čimer bi si s pridobitvijo novih partnerstev na Bližnjem vzhodu in drugod v Aziji zagotovila finančno stabilnost. Foto: EPA
Doha
Najvišja zgradba v Dohi je 300-metrski stolp Aspire, ki stoji zraven mednarodnega stadiona Khalifa. Foto: EPA
Türk na obisku v Katarju

Sporazum predvideva tudi ustanovitev posebne mešanje komisije na visoki ravni, ki bo bedela nad uspešnostjo dogovora in ponudila priložnost za nadaljnja srečanja. V imenu Slovenije je gospodarski sporazum podpisal minister za zunanje zadeve Samuel Žbogar, sporazum o izogibanju dvojnemu obdavčevanju pa je podpisal minister za finance France Križanič.

Predsednik države Danilo Türk se je pred tem srečal s katarskim emirjem Hamadom Bin Kalifo al Tanijem in z drugimi visokimi predstavniki Katarja. Dejal je, da bi želeli, da Katar s svojim kapitalom in potenciali vstopi na slovensko tržišče.

Predsednik države Danilo Türk je ob začetku katarsko-slovenske poslovne konference dejal, da Slovenija potrebuje sveže ideje in nova partnerstva. Doha in Katar sta pomembna centra mednarodne dejavnosti na vseh področjih, zato je naravno, da ljudje z vsega sveta prihajajo v Katar za dvostranske stike in večstranska vprašanja. Po predsednikovih besedah je dobro, da je bil Katar med najmanj prizadetimi zaradi gospodarske in finančne krize. Zaradi tradicionalnih vzorcev trgovine in mednarodnega gospodarskega sodelovanja sta bili Slovenija in Evropska unija bolj prizadeti, zato je treba te po Türkovem mnenju prenoviti in vzpostaviti nove stike.

Slovenija krizo jemlje kot priložnost, a je treba ugotoviti, katere so te priložnosti, "zato nas zanima, kaj Katar meni in načrtuje pri sodelovanju z Evropsko unijo, saj je to pomembno za vse arabske države," je dejal predsednik.

Energetika bo postala še pomembnejša tema, saj bo Ljubljana gostila sedež Agencije za sodelovanje evropskih energetskih regulatorjev, skozi Slovenijo pa bo potekala tudi veja plinovoda Južni tok. Türk je dodal, da ima Slovenija raznoliko gospodarstvo in izpostavil zdravstvene storitve in turizem, pa tudi finančne storitve.

Slovenski finančniki s predstavniki katarskega državnega sklada
Po uvodnem delu konference, ki jo je priredila Zbornica za industrijo in trgovino v Katarju, so sledila dvostranska srečanja gospodarstvenikov s predstavniki lokalnih podjetji ter sestanka dva posebna sestanka. Prvi je bil sestanek gospodarstvenikov s področja bančništva in financ s predstavniki katarskega državnega naložbenega sklada Quatar Investments Authority, preko katerega Katar svoje dohodke od nafte in plina vlaga v podjetja, projekte in kapitalske trge po svetu. Udeležili so se ga med drugim tudi predsednik uprave NKBM-ja Matjaž Kovačič, član uprave NLB-ja Andrej Šketa, predsednik uprave Ilirike Igor Štemberger, izvršni direktor Poteze Branko Drobnak, prvi mož Publikuma Zvone Taljat in predsednik uprave ter predsednik nadzornega sveta Mercatorja Žiga Debeljak in Robert Šega.

Drugi sestanek je bil s področja živilske industrije, na katerem so se predstavniki živilske industrije Hassad Food Authority, to je posebna veja zgoraj omenjenega sklada, ki se ukvarja z naložbami v kmetijstvo, živinorejo in živilsko industrijo, sešli s slovenskimi sogovorniki.

Že pred uradnim odprtjem konference so se s predstavniki katarskega zdravstvenega ministrstva srečali prva moža ljubljanskega in mariborskega UKC-ja, Simon Vrhunec in Gregor Pivec, direktor klinike Golnik Mitja Košnik, generalni direktor inštituta Soča Robert Cugelj, direktor Slovenske turistične organizacije Dimitrij Piciga ter vodilni v zdraviliščih Rogaška, Thermana Laško, Olimia, Laško ter Uniona Zreče turizma.

Slovenija lahko Katarju ponudi zdraviliški in vse oblike gorskega turizma
Cilj obiska v Katarju je za ministrstvo za zdravje predvsem vzpostaviti sodelovanje na področju zdravstva, saj državi še nimata sklenjenega področnega sporazuma, je dejal državni sekretar na ministrstvu za zdravje Ivan Eržen. Na področju zdraviliškega turizma se namreč trenutno kaže priložnost prav v zdravstvu. V turizmu pa lahko Slovenija po besedah Picige ponudi vse oblike gorskega turizma, konferenčni turizem in skupaj z regijo Zahodnega Balkana turizem po poteh nekdanje skupne države, ki se je v arabskem svetu mnogi še dobro spominjajo.

Türk na obisku v Katarju