Na SCT-ju menijo, da v prihodnje ne bodo imeli težav pri pridobivanju del. Foto: RTV SLO
Na SCT-ju menijo, da v prihodnje ne bodo imeli težav pri pridobivanju del. Foto: RTV SLO

Točnost plačevanja, višina zadolženosti, damoklejev meč pogodbenih kazni in sodnih postopkov ... Zelo težko je gradbincem dosegati visoke bonitetne ocene.

Marko Batista
Podjetja, ki so se znašla v težavah, imajo visok delež pri pomembnih gradbenih projektih. Foto: RTV SLO

Batista je za MMC še pojasnil, da je kljub temu dolžnost analitikov, da dogajanje spremljajo in ga "cum grano salis", z nekaj zdrave pameti, upoštevajo pri ocenjevanju. Gre namreč za t. i. mehke informacije in treba je znati ovrednotiti, ali bodo ocene vplivale na uspešnost družbe ali ne.

Slaba ocena lahko ogrozi podjetje
Bonitetna ocena podjetja je ključnega pomena, če želimo izvedeti, kako zanesljiv poslovni partner je neka družba, ali pri trgovskih poslih lahko pričakujemo plačilo v roku in podobno. Slaba bonitetna ocena pomeni, da banka podjetju ne bo odobrila financiranja, da zavarovalnice ne bodo hotele zavarovati poslov in da strateški partnerji ne bodo hoteli poslovati z njim, je razložil Batista. Tudi če podjetje storitve ponuja po ugodnih cenah in kakovostno, slaba ocena lahko dolgoročno ogrozi njen obstoj.

Težave gradbenih podjetij so težave za državo
Na naše vprašanje v zvezi s tem, kaj bi se zgodilo, če bi bili direktorji podjetij pravnomočno obsojeni, je Batista odgovoril, da bi kaj takšnega zagotovo otežilo konkurenčnost prijavitelja pri izbiri. Če bi podjetja, kakršna so SCT, Vegrad in Primorje, zašla v resnejše težave, bi se po njegovih besedah zaradi njihovega visokega tržnega deleža v težavah znašla tudi sama država.

V zvezi z ratingi gradbenih podjetij je Batista povedal, da so konkretni podatki zaupne narave, da pa so na splošno ratingi v gradbeništvu precej nizki. "Gre za rizično dejavnost, kjer po pravilu škripa marsikaj."

SCT: Vpliv dogajanja bo le kratkoročen
S SCT-ja pa so za MMC sporočili, da postopki policije zagotovo kratkoročno vplivajo na rating podjetja, vendar menijo, da bodo kljub temu uspešni pri pridobivanju del tako v zasebnem sektorju kot na področju javnih naročil. Poudarjajo tudi, da so bili vedno korekten poslovni partner, navsezadnje pa gre tudi za zagotavljanje delovnih mest več kot 2.500 zaposlenim.

Primorje: Za nas govori usposobljenost
Iz ajdovskega Primorja pa so za MMC sporočili, da se podjetje s svojim delom, kadrovsko usposobljenostjo, tehnološko opremljenostjo in finančno kondicijo nenehno potrjuje, zaradi česar pričakujejo, da se bodo investitorji tudi v prihodnje odločali na podlagi teh referenc.

Vegrad zadeve ne komentira
V podjetju Vegrad so sporočili, da zadeve v postopku preiskave proti njim ne morejo komentirati konkretneje, kot so jo že. Obtožnica se je v Vegradovem primeru nanašala na preiskavo oddaje javnega naročila Vegrada za gradnjo kontrolnega stolpa na Letališču Jožeta Pučnika. Iz Vegrada še sporočajo, da je direktorica Hilda Tovšak zdaj polno zasedena z direktovanjem, zato se z zadevo ukvarja odvetnik Peter Fašun.

Menedžerji proti nezakonitemu delovanju
Na dogajanje so se odzvali tudi v združenju Manager in pozdravili prizadevanja odgovornih organov za učinkovito ukrepanje v primeru nezakonitega, nepoštenega in neetičnega ravnanja menedžerjev. V postopkih je treba paziti, da ne pride do ogrožanja človekovega dostojanstva, in upoštevati domnevo nedolžnosti, v interesu vseh pa je, da člani združenja delujejo zakonito.

E. S.

Točnost plačevanja, višina zadolženosti, damoklejev meč pogodbenih kazni in sodnih postopkov ... Zelo težko je gradbincem dosegati visoke bonitetne ocene.

Marko Batista