Prihodnje leto naj bi bila rast že pospešena. Foto: MMC RTV SLO
Prihodnje leto naj bi bila rast že pospešena. Foto: MMC RTV SLO
Trgovina
Poraba v gospodinjstvih je letos nižja. Foto: MMC RTV SLO
Franc Križanič
Proračunska poraba naj bi prihodnje leto znašala 10 milirad evrov, napoveduje minister Križanič. Foto: BoBo

Gospodarska rast Slovenije bo letos zmerna, prihodnje leto pa pospešena, napoveduje minister za finance Franc Križanič.

Tako vsaj v jesenski napovedi gospodarskih gibanj, s katero se je seznanila vlada, zatrjuje Urad za makroekonomske analize in razvoj, ki po velikem padcu aktivnosti lani za letos napoveduje 0,9-odstotno gospodarsko rast.

V letu 2011 se bo gospodarska rast zvišala na 2,5 odstotka, v letu 2012 pa na 3,1 odstotka, še napoveduje Umar.

Spodbude za rast prihajajo večinoma iz tujine, impulzi iz domačega okolja pa ostajajo šibki zlasti zaradi razmer v gradbeništvu in gibanj na trgu dela, kjer znakov okrevanja za zdaj ni.

Izvoz naj bi se letos po napovedih Umarja povečal za sedem odstotkov, saj nanj ugodno vpliva hitro okrevanje gospodarske aktivnosti v naših trgovinskih partnericah. Kot menijo, bodo sočasno s krepitvijo izvoznega povpraševaja najvišjo rast dodane vrednosti dosegle predelovalne dejavnosti ter dejavnost prometa, skladiščenja in zvez.

Potrošnja gospodinjstev nižja za pol odstotka
Skupna domača potrošnja letos sicer še ne bo zaznala rasti. Po močnem lanskem znižanju naj bi bil letos opaznejši le prispevek sprememb zalog k rasti bruto domačega proizvoda, potrošnja gospodinjstev pa se bo ob zaostrenih razmerah na trgu dela tudi letos predvidoma zmanjšala, in sicer za pol odstotka. Državna potrošnja se bo povečala za 0,7 odstotka, najbolj izdatki za podpore socialne varnosti, močno pa se umirja rast izdatkov za materialne stroške.

Obseg investicij v gradbeništvu se bo še naprej močno zmanjševal, tako da lahko letos pričakujemo 3,5-odstoten padec.

Struktura letošnje gospodarske rasti, ki sicer v veliki meri temelji na izvozu in naložbah v opremo in stroje, vpliva tudi na krepitev uvoza. Ta se bo letos povečal za 5,6 odstotka.

Število brezposelnih na 101.000?
Razmere na trgu dela se letos stabilizirajo. Padanje števila zaposlenih se močno umirja, a bo v povprečju leta še vedno za 2,2 odstotka nižje kot lani. Število registrirano brezposelnih se bo v jesenskih mesecih predvidoma še povečalo in bo v povprečju leta znašalo okoli 101.000. Povprečna stopnja registrirane brezposelnosti bo 10,7 odstotka, anketne pa 7,2 odstotka.

Ob spremenjenih izhodiščih za pripravo projekcije plač bo nominalna rast plač v javnem sektorju po močnem lanskem povišanju letos 0,8-odstotna, v zasebnem sektorju pa bo višja kot lani, in sicer 4,5-odstotna.

Inflacija, ki jo letos zaznamujejo povišanja cen energentov in trošarin, bo po napovedih Umarja ob koncu leta dosegla 2,8 odstotka.

V DZ-ju tudi letos intervencijski zakon
Na finančnem ministrstvu v tem času sicer na podlagi najnovejših napovedi preračunavajo številke, ki jih bodo zapisali v predlog proračuna za prihodnjii dve leti. Proračunsko porabo za ti dve leti je vlada določila že poleti. V letu 2011 naj bi znašala 10 milijard evrov. Končni predlog proračuna naj bi obravnavali predvidoma prihodnji teden, saj ga mora vlada v državni zbor poslati do prvega oktobra.

Vlada bo skupaj s proračunom v DZ poslala tudi podoben intervencijski zakon kot lani, ko je omejila rast pokojnin, plač in socialnih prispevkov. Predlog je za zdaj le deloma usklajen s sindikati, vanj pa bodo po Križaničevih besedah vnesli varovalke, ki bo preprečevale realni upad prejemkov. Ko se bo začela gospodarska rast, pa je po ministrovih besedah mogoče pričakovati, da bodo razmeroma hitro začeli rasti ti prihodki.