Italijanski Unicredit si trenutno lasti 9-odstotni delež nemške banke Commerzbank. Foto: Reuters
Italijanski Unicredit si trenutno lasti 9-odstotni delež nemške banke Commerzbank. Foto: Reuters

Vprašanje, ali naj Commerzbank preide v tuje roke, je v mnogih pogledih politično. Nemški vladi mnogi očitajo, da odpira pot za sovražni prevzem, nemški finančni minister pa je z dogajanjem zadovoljen.

Ob vseh gospodarskih negotovostih in težavah je v nemški ponos zarezal interes Italijanov po morebitnem prevzemu druge največje banke v Nemčiji, ki je na trgu vredna 17 milijard evrov.

Italijanski Unicredit s tržno kapitalizacijo dobrih 59 milijard evrov ima z novo pridobljenim deležem v Commerzbank skupaj 9 odstotkov in namerava delež povečati z nadaljnjim kupovanjem delnic od nemške države. Ta je sklenila, da je čas, da se iz lastništva banke Commerzbank, ki jo je v finančni krizi reševala z 18 milijardami, umakne. Toda v Commerzbank se bojijo sovražnega prevzema in odpuščanj.

"V Commerzbank nad dogajanjem niso prav navdušeni," je dejal vodja trgovanja pri finančni skupini ODDO BHF Oliver Roth. "Ni še popolnoma jasno, ali misli Unicredit kupovati še dodatne pakete delnic s ciljem prevzema Commerzbank," je še dodal.

Ekonomisti v izraženi nameri Unicredita, da prevzame Commerzbank, vidijo smiselno zgodbo o konsolidaciji trga. Evropa si navsezadnje, tudi z vidika nadzora, želi združitev bank namesto njihove razdrobljenosti.

"Številne države so pričakovale čezmejno združevanje," je dejala predsednica Evropske centralne banke Christine Lagarde. "Prihodnje tedne bomo z zanimanjem spremljali razvoj dogodkov."

Nemška država se mora zdaj odločiti, ali se bo držala svojega načrta in se umaknila iz lastništva banke Commerzbank ali pa bo skušala preprečiti odločnejši prihod tuje banke.

Italijanski velikan Unicredit želi prevzeti nemško banko Commerzbank