Leon Cizelj je bil za nadzornika SDH-ja imenovan septembra 2021. Foto: TV Slovenija/zajem zaslona
Leon Cizelj je bil za nadzornika SDH-ja imenovan septembra 2021. Foto: TV Slovenija/zajem zaslona

Leona Cizlja, sicer vodjo odseka za reaktorsko tehniko na Institutu Jožef Stefan (IJS), je DZ za nadzornika SDH-ja imenoval septembra 2021. Po razrešitvi se je odločil za tožbo, v kateri je očitkom oporekal. Med drugim so mu očitali, da ne izpolnjuje pogoja o najmanj desetletnih delovnih izkušnjah iz vodenja ali upravljanja gospodarskih družb.

Na ljubljanskem okrožnem sodišču je poskusil doseči ugotovitev ničnosti sklepa DZ-ja o njegovem odpoklicu s položaja nadzornika SDH-ja. Aprila lani je sodišče odločilo, da za primer ni pristojno, in tožbo zavrglo.

Cizelj se je nato obrnil na višje sodišče, ki je sklep spremenilo tako, da je presodilo, da ljubljansko okrožno sodišče ni stvarno pristojno za odločanje o tej zadevi, zato se ta odstopi upravnemu sodišču. Skladno s sodno prakso in odločitvijo ustavnega sodišča je namreč presodilo, da gre pri razrešitvi nadzornika SDH-ja za upravni akt. Pritožba na sodbo upravnega sodišča po navedbah časopisa Delo ni mogoča.

Cizljev odvetnik Franci Matoz je napovedal odškodninski zahtevek. O njegovi višini se bosta s Cizljem še dogovorila. Hkrati s Cizljem je DZ junija lani razrešil tudi nadzornika SDH-ja Boža Emeršiča, ki po navedbah vlade prav tako ni izpolnjeval pogojev za člana nadzornega sveta.